Колона Магдебурзького права: Два дні після хрещення

Читать на русском

Апогеєм святкування 1025-річчя хрещення Русі в Києві стало відкриття меморіального комплексу "Колона Магдебурзького права", що поблизу багатостраждальної Поштової площі. Вчора кореспонденти «Слово і діло» перевірили, як міські керманичі виконали свої обіцянки з облаштування пам’ятника.

Розпочнемо з того, що Колону Магдебурзького права відкрили з запізненням, адже реконструювати пам’ятник обіцяли ще минулого року. Ще за тиждень до пишного святкування 1025-річчя хрещення Русі біля Колони йшли напружені роботи, не було освітлення та не росла трава. Нині ж неозброєним оком помітно, що доробляли пам’ятник нашвидкуруч.

Травичка виглядає гарно лише поблизу самого пам’ятника, а далі полянка схожа на клаптикове покривало.

Через два дні після пишних святкувань славнозвісне джерело, що знаходиться під Колоною, вже намертво загороджено дверима. Отож оздоровитись святою водою біля реконструйованого пам'ятника встигли лише державні мужі. Одна київська старожилка, яка зустрілась нам випадково, запевнила, що «в її часи» цілюще джерело завжди було відкрите.

(* під час святкування 1025-річчя хрещення Русі)

(* два дні після 1025-річчя хрещення Русі)

Ще одне неймовірне чудо, яким порадувала Колона, стала «новітня іригаційна система», якій позаздрить будь-який прадавній месопотамець чи єгиптянин. Важко було пройти, не перечепившись через товсті труби, розкидані по всій території комплексу. Однак завдяки їм, як по нитці Аріадни, ми пройшли до реконструйованого підземного переходу з панорамою прадавнього Києва, і вийшли до Дніпра. Тут ми віднайшли джерело незрозумілого шуму і початок системи зрошення клаптикової трави – виявилося, що водичку для «іригаційної системи» з самого Дніпра черпає моторчик.

Додамо, що намальовані за допомогою Photoshop квіточки, новина про які облетіла весь Інтернет, справді з’явилися біля пам’ятника. Однак через два дні від деяких з них залишились одні горщики.

Нарешті підкреслимо, що голова КМДА Олександр Попов обіцяв забезпечити для Колони охорону, однак жодного працівника міліції або охоронця біля пам'ятника ми так і не зустріли.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: