МАУ хоче віддати в лізинг 35 із 40 своїх літаків

Читать на русском

Авіакомпанія МАУ – найбільший український авіаперевізник, якого пов'язують з олігархом та головою Дніпропетровської ОДА Ігорем Коломойським, – планує передати в лізинг всі наявні в його флоті літаки Boeing, залишивши в своєму активі лише п'ять бразильських близькомагістральних Embraer 190.

Таку інформацію на сайті американської компанії Boeing знайшли журналісти інтернет-видання Hubs, повідомляє «Слово і Діло».

Згідно з повідомленням, МАУ шукає авіакомпанії, які готові взяти більшу частину літаків в так званий мокрий лізинг. В такому випадку літак передається в оренду з пілотами, бортпровідниками та інженерно-технічним персоналом.

Причиною подібного кроку є різке скорочення попиту на авіаперевезення. Так, за словами директора аеропорту «Львів» Ростислава Веселова, цього року попит на авіаперевезення впав майже на третину. По-перше, МАУ втратили європейську частину своїх клієнтів, які зазвичай планують поїздки взимку. Як відомо, цієї зими ситуація в Україні була особливо напруженою. По-друге, девальвація національної валюти скоротила внутрішній попит.

Крім того, негативно позначилась на прибутках МАУ анексія Криму. Торік компанія перевезла до Сімферополя і назад близько 130 тис. пасажирів, у тому числі 70 тис. транзитом.

Тим часом українське керівництво активно готує країну до відкриття спільного авіапростору з ЄС. Вітчизняні авіаперевізники побоюються, що не зможуть конкурувати з європейцями. Однак міністр інфраструктури Максим Бурбак очікує, що після початку дії угоди про Спільний авіаційний простір між Україною та ЄС пасажиропотік зростатиме на 10-15% щорічно, а вартість квитків в європейському напрямку знизиться.

Крім того, Бурбак переконаний, що відкриття спільного авіапростору з ЄС не спричинить скорочення робочих місць в українських компаніях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: