«Виборчі» камери безпеці міст не послугували

Читать на русском

Минулорічне голосування на парламентських виборах відрізнялось від попередніх тим, що на виборчих дільницях було облаштовано спеціальні системи відеоспостереження. Тоді з державного бюджету на встановлення камер було виділено майже 1 млрд. грн. Прем’єр-міністр Микола Азаров пообіцяв в подальшому застосувати згадані камери для організації в регіонах вуличного відеонагляду. Станом на 18 липня поточного року МВС згаданих камер так і не отримало.

За повідомленням ЦВК, одразу після виборів відеокамери були направлені до регіонів. На цьому їх слід втрачається. У відповідь на наш запит, в Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що  відомство веб-камер з виборчих дільниць не отримувало.

Тому наразі камери для підвищення безпеки в містах не використовуються. Причину незацікавленості міліції у виборчих камерах повідомив, зокрема, начальник львівської міліції Сергій Зюбаненко, пояснивши, що подібні камери придатні лише для зйомок в закритому приміщенні. Справді, важко уявити «кімнатну» відеокамеру, що день і ніч фіксує вуличний трафік.

Підкреслимо, що обіцянки щодо організації відеоспостереження в системі «Слово і діло» зустрічаються нерідко. Зокрема, виборчі камери можна було б застосувати для запровадження відеоспостереження в школах, дитсадках або адмінбудівлях.

Насамкінець додамо, що згідно з обіцянкою народного депутата Юрія Мірошниченка, веб-камери на виборчих дільницях мали б фіксувати процес підрахунку голосів. Однак Верховна Рада відхилила відповідний законопроект (№ 11091). Сам Юрій Мірошніченко за цей документ не голосував. За даними Комітету виборців України, застосування відеокамер ніяк не вплинуло на прозорість виборів. Ось такі «покращення»…

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: