ПДВ та інші податки в заявах українських політиків

Читать на русском

Вчора стало відомо, що Міністерство доходів і зборів підготувало законопроект, згідно з яким пропонується з наступного року знизити ставку ПДВ з нинішніх 17 % до 9% і ввести компенсаційний податок з обороту.

Ми проаналізували, наскільки дані ініціативи «вписуються» в попередні обіцянки наших політиків.

Отож про зменшення ставок головних податків заявляли нещодавно прем'єр-міністр  Микола Азаров та перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов. Однак підкреслимо, що раніше планувалося в 2014-му році зменшити ПДВ лише на 3, а не на 8%, про що й повідомляв голова Держпідприємництва Михайло Бродський.

Обіцяючи зменшення ставок основних податків, політики заявляли, що й нових податків вони запроваджувати не збираються. Такі обіцянки, зокрема, дали прем'єр-міністр Микола Азаров та сам очільник Міністерства доходів і зборів Олександр Клименко. Нині ж настрої урядовців кардинально змінились, і на тлі різкого зменшення ставки ПДВ вони налаштовані на запровадження нового компенсаційного  податку з обороту.

Зауважимо, що в програмах Народної партії, Комуністичної партії, ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» містяться обіцянки стосовно повної ліквідації податку на додану вартість. Скільки нових податків доведеться запровадити в такому випадку, не відомо.

Запропоновані зміни, за словами Олександра Клименка, будуть докладно обговорюватися з представниками бізнесу. Однак зрозуміло, що заявлені новації Міністерства доходів і зборів зайвий раз підтверджують: якщо зменшується один податок, то збільшується інший або з’являється новий. Тим більше, що обіцяне підвищення соціальних виплат повинно звідкись фінансуватись.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: