Релігійна Дніпропетровщина

Читать на русском

“Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.»

(Конституція України, ст. 35)

На Дніпропетровщині можновладці піднімають релігійність населення

Нещодавно віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул заявив про встановлення статуї Христа Спасителя в Дніпродзержинську, що увійде до композиції «Голгофа». Будівництво комплексу здійснюється за особистої підтримки віце-прем'єра. Комплекс належить до Дніпродзержинської єпархії Української Православної Церкви (Московського патріархату).

Раніше його наступник на посаді голови Дніпропетровської ОДА Дмитро Колєсніков пообіцяв встановити в області 15 поклінних хрестів та 10 нових храмів. Все це здійснюється на Дніпропетровщині за підтримки влади - не лише духовної, але й матеріальної підтримки.

Неоднозначність згаданих заяв полягає в тому, що Україна є світською державою, і жодна з релігій чи конфесій не повинна підтримуватись особами, що знаходяться при владі, тим більше, фінансуватися з бюджетних коштів.

Однак в системі «Слово і діло» зареєстровано достатньо багато обіцянок подібного плану. Сприяти будівництву храмів та церков в своїх передвиборчих програмах обіцяють позафракційний народний депутат Віктор Тимошенко, регіонали Юрій Крук, Володимир Фельдман, Володимир Кацуба, Сергій Кацуба, Олександр Риженков, Володимир Пехов та Володимир Бандуров. Позафракційний Юрій Дерев’янкоу своїй програмі виступає за «захист Української церкви як основи розбудови незалежної Української держави».

Якщо відродження зруйнованих церков – справа цілком достойна народного бюджету, то будівництво нових - навпаки. Тим не менш, в Херсоні за кошт міського бюджету планують посприяти будівництву вірменської апостольської церкви та мечеті. А голова Київської облради Олександр Качний обіцяє допомогти у зведенні в області двох монастирів від Московського патріархату. Список благих діянь посадовців можна продовжувати довго.

Тим часом, триває забудова древніх святинь, які, окрім релігійної, несуть ще й культурну цінність. Зокрема, це стосується незаконного будівництва на території столичних Десятинної церкви та Софії Київської.

Тішити себе надглибокою духовністю наших чиновників не слід, адже релігійна тематика є чудовим поприщем для самопіару та для допомоги окремим «наближеним» релігійним особам. Адже в гонитві за електоратом всі методи годяться.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: