Мусій порадив хворим на рідкісні хвороби не розраховувати на державу

Читать на русском

Міністр охорони здоров'я Олег Мусій констатує, що держава може забезпечити лікування хворих на рідкісні хвороби лише частково.

Про це він сказав на круглому столі, присвяченому закону про підтримку орфанних хворих, передає кореспондент «Слова і Діла».

«Щороку міністерство закладає 100 відсотків видатків на охорону здоров'я, однак на ділі ми маємо близько 50 відсотків», - констатує Мусій.

Міністр також розповів, що в усьому світі лікування орфанних хворих лягає не тільки на державу, але й на благодійні організації, оскільки ці хвороби трапляються раз на 2 тисячі випадків. «Немає такої держави, яка стовідсотково бере на себе відповідальність за лікування орфанних хворих», - каже Мусій. Тож міністерству та родинам хворих залишається розраховувати тільки на допомогу громадськості.

Крім того, міністр зазначив, що важливим питанням у лікування рідкісних хвороб є складання їх реєстру. «На сьогодні держава забезпечує лікування лише 7 орфанних захворювань, в той час як цей перелік необхідно розширити щонайменше до 23 позицій», - наголосив Мусій.

Разом з тим, як зазначив міністр, сама діагностика рідкісних хвороб проводиться безкоштовно. Зробити це можна у 2 діагностичних центрах — у Києві та Харкові, які й ведуть реєстр хворих.

За оцінками Мусія, нині в Україні проживає щонайменше кілька десятків тисяч орфанних хворих, однак точної цифри встановити поки що неможливо.

Нагадаємо, 28 травня міністр охорони здоров'я Олег Мусій оприлюднив Концепцію нової системи охорони здоров'я і запропонував її публічно обговорити на сайті його відомства. Поточний рейтинг відповідальності міністра в системі «Слово і Діло» становить 9% - він виконав 2 з 23 зафіксованих проектом обіцянок. Інші його заяви поки що знаходяться в процесі виконання. Які саме - дивіться в рейтингу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: