Тижневий дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла»

Читать на русском

Проект «Слово і Діло» продовжує щотижневий моніторинг діяльності Кабінету міністрів щодо виконання урядовцями своїх обіцянок. Протягом тижня «Слово і Діло» зафіксувало сім нових обіцянок членів Кабміну, а також підтвердило виконання шести заяв урядовців і виявило серед обіцянок міністрів дві невиконані. Крім того, наші кореспонденти традиційно розпитали про стан реалізації їхніх обіцянок у самих міністрів.

Що обіцяли і що виконали?

Так, з новододаних обіцянок варто виділити заяву віце-прем’єра – міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимира ГРОЙСМАНА щодо створення Агентства електронного урядування. 1 липня урядовець, зокрема, пообіцяв, що зазначене агентство повноцінно запрацює вже через місяць.

Олег МУСІЙ, міністр охорони здоров'я, того самого дня запевнив, що по результати перевірки Національного інституту раку він буде звертатися до прокуратури. Сподіватимемося, що виконання цієї обіцянки, якщо воно таки надійде, не обмежиться формальним зверненням, а справді допоможе притягнути до відповідальності винних у зловживаннях.

2 липня прем'єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК пообіцяв кадрові рішення в лавах міністерства оборони. З його слів, ці рішення оприлюднять після доповіді про витрати коштів, виділених урядом на оборону і національну безпеку. Очікуючи на виконання обіцянки, будемо сподіватися, що «кадрові рішення» не обмежаться заміною міністра оборони, а справді допоможуть кардинально очистити лави армії.

Міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО 3 липня озвучив ще одну реформаторську обіцянку в сфері державного управління. Зокрема, міністр заявив про намір створити інститут бізнес-омбудсмена, котрий, з його слів, стане «сполучною ланкою» між представниками влади та бізнесу.

Із виконаних обіцянок урядовців у першу чергу звертає на себе увагу ухвалення довгоочікуваної нової редакції закону «Про вищу освіту». Так, міністр освіти і науки Сергій КВІТ ще 4 березня повідомив, що ухвалення вказаного закону буде одним із першочергових завдань його відомства, і ось нарешті це завдання було виконано. Варто зазначити, що позначку «виконано» «Слово і Діло» поставило також навпроти відповідної обіцянки Арсенія Яценюка, яку він дав, ще балотуючись до Верховної Ради у 2012 році.

Також собі «в плюс» може віднести ще одну обіцянку й міністр інфраструктури Максим БУРБАК. 7 березня він запевнив, що зі свого боку виконає всі необхідні умови для укладення Угоди про асоціацію з ЄС, і, оскільки угода дійсно була підписана, його обіцянка отримала статус «виконано».

Згадуючи про невиконані зобов'язання урядовців, варто зазначити, що Бурбак відзначився і на цьому фронті. Зокрема, 8 травня він пообіцяв, що всі потяги Hyundai повернуться на маршрути після ремонту до кінця червня, проте «Слово і Діло» з'ясувало, що станом на кінець червня кілька поїздів Hyundai досі перебували в ремонті, і їх замінили на швидкісні поїзди Крюківського заводу.

Крім того, до невиконаних занесено й обіцянку міністра соціальної політики Людмили ДЕНІСОВОЇ: 13 травня 2014 року вона запевнила, що уряд докладе максимум зусиль, аби забезпечити здійснення всіх соціальних виплат у неспокійних східних регіонах. Утім, яких би зусиль не докладав уряд, факт залишається фактом: із соцвиплатами в окремих районах Луганської і Донецької областей виникли суттєві проблеми, які вирішити не вдалося. Зокрема, неможливість доставити гроші до отримувачів визнала й сама Денісова.

Що відповідають міністри?

Під час засідання уряду кореспонденти «Слова і Діла» поцікавилися про виконання їхніх обіцянок і в самих міністрів. Зокрема, тепер уже в колишнього очільника Міноборони Михайла КОВАЛЯ «Слово і Діло» з'ясувало, як просувається реалізація його обіцянки щодо відмови від аутсорсингу у сфері харчування військовослужбовців, яку він озвучив у квітні. Коваль розповів, що Міноборони відмовилося від послуг компаній, що постачали їжу військовослужбовцям, зазначивши, що система аутсорсингу зовсім недієва в польових умовах. Паралельно з цим Коваль розповів кореспонденту «Слова і Діла» й про свої кулінарні вподобання, зазначивши, що краще ніж на польовій кухні може приготувати лише дружина. «Я любив виходити на польові виходи, тому що найсмачніша їжа, окрім тієї, яку готувала дружина, завжди була від наших кухарів. Тому ми повертаємося до старої перевіреної системи», – резюмував Коваль.

У міністра юстиції Павла ПЕТРЕНКА «Слово і Діло» дізналося, чи створив він у своєму міністерстві підрозділ, який займається відшкодуванням збитків, спричинених російською анексією Криму, що пообіцяв зробити 14 травня. Петренко відповів, що в Мінюсті створено спеціальний департамент, що займається питанням тимчасово окупованих територій та відшкодуванням збитків від анексії Криму, тому цю його обіцянку ми зафіксували як виконану.

У міністра Кабінету міністрів Остапа СЕМЕРАКА наші журналісти запитали, чи справді всі урядовці літають рейсовими літаками економ-класу, як він пообіцяв ще в березні, чи знаменитий сюжет з Арсенієм Яценюком в аеропорту був тільки окозамилюванням і «разовою акцією». На це Семерак відповів, що міністри не тільки свято дотримуються обіцяної економності в перельотах, а й ще більше звели свої авіаподорожі до спартанських умов, літаючи навіть «на перекладних». «Тільки бюджетними літаками і літаємо. ... Більше того, якщо немає рейсового літака, то ми літаємо транспортними військовими «перекладними», – зазначив міністр.

«Слово і Діло» й надалі стежитиме за тим, щоб обіцянки урядовців не розходилися з реальністю і ретельно перевірятиме їх виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: