Ківалов і Портнов “гальмують” судову реформу в Україні – активісти

Читать на русском

3 липня активісти законодавчої ініціативи “Реанімаційний пакет реформ” (РПР) провели під Верховною Радою акцію під назвою «Ляльководи судової системи».

В коментарі журналісту “Слово і Діло” члени РПР пояснили, що одна з їхніх головних законодавчих ініціатив, що стосується проведення реформи судової влади, “гальмується” представниками колишньої влади, які зберегли свій вплив на українську судову систему навіть після втечі з країни.

“Очевидно, що ті люди, які були в системі судової влади раніше, зокрема, Ківалов, Писаренко, Портнов, Лукаш та інші, незважаючи на те, що багатьох із них сьогодні немає в країні, потихеньку починають працювати, маніпулювати своїми традиційними давніми системами, які були розкладені на місцях, аби назавжди “законсервувати” цю систему”, – пояснює активістка РПР Світлана Заліщук. І додає, що без рішучої політичної волі застаріла і корумпована українська Феміда не зміниться.

Заліщук також відзначила, що представники нової коаліції в парламенті також не поспішають підтримати ініціативу громадськості. “Ми жодного разу не почули конкретної позиції ані від лідера “УДАРу”, ані від лідера “Батьківщини”, ані від лідера “Свободи”, де б вони чітко заявили, що перед нами стоїть завдання до кінця сесії ухвалити закон про прокуратуру, про судову реформу, про правоохоронні органи в такому-то читанні і з такими-то змінами”,– жаліється активістка.

За її словами, питання в парламенті просувається дуже мляво, а до закінчення літньої сесії залишається лише два тижні. “Жодного розуміння про те, коли будуть ухвалені ці законопроекти і яка позиція кожної з політичних фракцій з цих питань досі немає”, – підсумувала співрозмовниця “Слова і Діла”.

Тим часом, обіцянок про проведення реформи судочинства, прокуратури та інших судових відомств від представників нинішньої влади було роздано достатньо. Зокрема, лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко обіцяла створити нову модель призначення суддів без впливу на неї Президента та парламенту. Лідер “Свободи” Олег Тягнибок планував запровадити інститут обрання суддів громадою. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, тим часом, обіцяв надати Вищій раді юстиції виключне право ініціювати призначення суддів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: