Війна за Словаччину - 3:0 не в нашу користь

Читать на русском

За два місяці не справдилися 3 обіцянки міністра енергетики Едуарда Ставицького про початок реверсних поставок газу зі Словаччини до України. Головним винуватцем затримок вважається російський «Газпром», який не бажає Україні здешевленого газу.

Хронологія подій наступна: 15 травня, попри обіцянки Едуарда Ставицького, тестові випробування нового напрямку не розпочалися. 25 червня не вдалося підписати договір про поставки між «Укртрансгазом» та Eustream. Дату підписання відтермінували до наступних переговорів. 4 липня під час чергової зустрічі підписання контракту переносять вже на 20 липня.

В цій ситуації стає очевидним, навіщо Україні необхідна незалежна газотранспортна система. Адже російському «Газпрому» вдається втручатися в українсько-словацькі відносини завдяки договору з «Нафтогазом», згідно з яким газовий монополіст є оператором української ГТС на даному відрізку поставок до кордонів ЄС. При цьому, «Газпром» веде успішні переговори щодо будівництва газопроводу «Ямал - Європа-2», який має з'єднати Білорусь зі Словаччиною, ставши новою альтернативою українській ГТС.

На тлі затримок у відкритті нових напрямків реверсних поставок газу затягується питання відкриття заводів з газифікації вугілля в Україні.

Надія на згадані заводи покладаються великі: з одного боку додатковий ринок збуту для українського вугілля, з іншого – власний газ. Нагадаємо, що Президент заявив про будівництво п'яти заводів, які будуть генерувати вугілля в газ. Однак будівництво відповідного заводу в Луганській області, попри заяви Едуарда Ставицького, минулого місяця так і не розпочалось.

Зрозуміло, що російською стороною керує бажання продавати свою продукцію якнайдорожче, а європейською – власна енергетична безпека. Тому про інтереси України слід дбати самій Україні. Наприклад, здійснити конкретні кроки для налагодження технологій газифікації вітчизняного вугілля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: