Тютюновий рай

Читать на русском

Згідно з дослідженнями компанії Taylor Nelson Sofres контрабанда цигарок до України за три роки збільшилася втричі. Крім того, спостерігається стрімке зростання обсягів вітчизняних підробок.

Підкреслимо, що серед 15 тисяч різнопланових обіцянок політиків, що зареєстровані в системі «Слово і діло», жодна не передбачає боротьби з контрабандою тютюнових виробів.

Тим часом, минулого року на тютюновій контрабанді ділки заробили більше 23 млн. грн. З Росії, Молдови та Білорусії цигарки прямують до країн ЄС саме через Україну. Бізнес на 100% прибутковий, адже середня ціна пачки цигарок в «просунутій» Європі коштує 60 грн., а в Україні – лише 10-12 грн.

Загалом, боротьба з курінням в обіцянках українських політиків обмежується трьома напрямками: підвищенням акцизів, забороною реклами та встановленням державної монополії на виробництво і реалізацію тютюнових виробів.

Акцизи на тютюн в Україні піднімають регулярно, однак поступово, ніби привчаючи курців до нових цін (тютюнові акцизи збільшували в 2009-му, 2010-му та 2012-му роках). Зокрема, минулого року обіцянка народного депутата від Комуністичної партії Євгена Царькова про збільшення акцизу на тютюн на 100% не була виконана. Податок підняли лише на 15%. Так само, наприклад, політики нас готують до нових тарифів ЖКГ.

Питання щодо користі від підвищення цін на цигарки залишається відкритим. Більшість науковців сходиться на тому, що підвищення цін лише призводить до переходу на більш дешеві та шкідливі тютюнові вироби. В тій таки «просунутій» Європі культурні європейці не гребують навіть самокрутками. А в Україні «м’яке» підвищення цін на цигарки лише збагачує їх виробників.

Щодо заборони реклами тютюнових виробів, то тут найпалкішими обіцяльниками є депутати від партії «Свобода». Пункт про повну заборону на рекламу тютюнових виробів міститься в передвиборчій програмі партії. Ідентичну заяву продублювали в своїх програмах і народні депутати – члени фракції партії «Свобода» - що пройшли до парламенту за мажоритарними округами (11 обіцянок).

Кардинально інший вихід із ситуації бачать народні депутати від Комуністичної партії, які пропонують встановити державну монополію на виробництво і реалізацію тютюнових виробів (відповідну заяву повторили лідер комуністів Петро Симоненко та народний депутат Ігор Алєксєєв). Нажаль, дана пропозиція наскільки ж оригінальна, настільки й нереальна.

Отож поки що вітчизняні цигарки вигідно палити не лише вдома, але й закордоном: кожен іноземець при виїзді з України намагається прихопити з собою побільше сигарет, аби поласувати самому та пригостити друзів. Ось така от «євроінтеграція» по-українськи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: