Безстрокове правосуддя

Читать на русском

Днями радник Президента Андрій Портнов повідомив, що з високою вірогідністю українську систему правосуддя чекають чергові «реформи», притому справа дійде навіть до змін в Конституцію. Інший шанований ще з 2004 року юрист Сергій Ківалов у свою чергу розповів, що зміни ці схвалила Венеціанська комісія, а значить, само собою, все робиться виключно на благо розвитку вітчизняної судової системи і ніяких підводних каменів тут шукати не варто.

Мова, зі слів Портнова, йде про те, щоб, серед іншого, при першому ж призначенні суддів відразу призначати їх безстроково, а не на 5 років. Дійсно, всі і так знають, що звичайній людині суддею стати практично нереально, а на цей пост пробиваються тільки люди виняткових розумових здібностей і професійної честі, так навіщо ж їх ще випробовувати перед безстроковим працевлаштуванням? Крім того, як сказав радник Президента, змін також зазнають положення щодо участі парламенту у призначенні та звільненні суддів.

У той же час, як свідчать обіцянки системи «Слово і діло», нинішньою владою абсолютно забута її ж ініціатива щодо прямої виборності суддів - вона була закріплена ще в широковідомій виборчій програмі Партії регіонів «Стабільність і добробут», плавно перекочувавши звідти в передвиборну програму Віктора Януковича.

Не торкаючись проблематичності введення прямої виборності суддів як такої, варто зазначити, що вона вельми невигідна для влади в її нинішньому форматі і годиться тільки для виборчих програм. Дану тезу підтверджують своїми останніми передпарламентськими програмами напередодні виборів-2012 всі кому не лінь - від «Свободи» до комуністів, не кажучи вже про окремих депутатів, включно із завжди епатажним Олегом Ляшком.

Повертаючись до озвученої Портновим інформації, варто звернути увагу як мінімум ще на одне потенційне нововведення – строк повноважень генерального прокурора може бути збільшений з нинішніх п'яти до семи років, а то й зовсім призначатися він буде як судді, безстроково. Що б там не казали у Венеціанській комісії, а така пропозиція трохи шокує своєю «демократичністю», і українське суспільство ще явно не готове її прийняти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: