Міліція з народом

Читать на русском

Всім відомо, що може зробити з народом міліція - та, в принципі, що завгодно, і випадок у Врадіївці Миколаївської області, який став найбільш резонансною подією останніх днів, зайве тому підтвердження. При цьому абсолютно ясно, що такі або подібні інциденти трапляються насправді нерідко - просто до преси і ТБ, до всеукраїнського масштабу доходять тільки одиниці з них. У цьому контексті хотілося б подивитися на обіцянки політиків, які, при їх виконанні, могли б хоч якось змінити ситуацію з міліцейським свавіллям.

Таких обіцянок у системі «Слово і діло» небагато - більшість же заяв щодо міліції стосуються впровадження в окремо взятих населених пунктах муніципальної міліції,  підвищення зарплати міліціонерамзменшення складу МВС та інше - тобто речей важливих, але які жодним чином не можуть кардинально змінити правоохоронну систему і не дають звичайним громадянам можливостей хоч якось впливати на неї.

У той же час нами зафіксовані і більш системні пропозиції політсил з цього питання. Так, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок у вересні 2012 року пообіцяв, що одним з першочергових питань, над вирішенням якого працюватиме його партія, стане реформа правоохоронної системи з правом громади відкликати місцевих начальників міліції. Подібне право явно було б використане жителями Врадіївки і багатьох таких врадієвок по всій Україні.

Щось подібне пропонувала і партія «УДАР» у своїй передвиборчій програмі - надати можливість громадам приймати на місцевому референдумі рішення про недовіру різним чиновникам, в тому числі і начальникам міліції. Втім, такі обіцянки втілити буде справді архіскладно, якщо раптом уявити, що їх хтось таки збирається втілювати – традиційною «реформою» з перейменуванням табличок – адже тільки такі поки і проводяться в Україні - тут не обійтися.

Ще раз згадуючи про звірство у Врадіївці, хочеться сказати, що, як би нам того не хотілося,

проблема міліцейського свавілля не вирішиться посадкою винних, звільненням місцевого керівництва МВС, та хоч і самого міністра. Та й як вона може вирішитися, якщо в Україні менш як 1% виправдувальних вироків, а правоохоронні органи все частіше нагадують репресивну машину, малоефективну з точки зору боротьби з злочинністю? Активні дії місцевих жителів і сам штурм Врадіївського районного відділення міліції повинні дати сигнал владі про потенційно можливий масштаб народних виступів, якщо подібна практика безправ'я з одного боку і безкарності - з іншого, збережеться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: