Вибори мера Києва: завдання з двома невідомими

Читать на русском

Дата проведення виборів мера Києва поки залишається таємницею за сімома печатками, але все ж її наближення відчувається - наприклад, з політичних плакатів, розклеєних на стовпах і будинках, зі студентів, що махають прапорами на перехрестях. І хоча ця агітація йде поки переважно лише від Миколи Катеринчука, а він давненько готує киян бігбордами до можливості свого мерства, зараз його рекламна кампанія явно активізувалася, а з таким рівнем інтенсивності на довгі строки її розтягувати не будуть - дуже вже затратно. Хоча Катеринчук платить і не зі своєї кишені, а з кишені явно ширшої, рахунок грошам знають всі, навіть дуже багаті люди.

Власне, а хто ж, крім Катеринчука, претендуватиме на посаду столичного керманича? Однозначної відповіді поки немає, але той же Микола Дмитрович своїми рекламними матеріалами натякає на майбутніх суперників - це нинішній голова КМДА, регіонал Олександр Попов та Петро Порошенко - один з найбільших українських бізнесменів, колишній помаранчевий лідер, який з роками набув дещо синього відтінку. У всякому разі, в уряді Миколи Азарова він попрацювати встиг, що жодним чином не свідчить про затяту опозиційність до нинішнього «демократичному режиму». Та й наскільки затятою може бути опозиційність до нинішньої влади представника великого бізнесу - питання риторичне. Щоб отримати відповідь, досить порівняти парламентські списки БЮТ попереднього і нинішнього скликань.

Характерно, що сам Катеринчук раніше заявляв, що не братиме участі у виборах київського мера, якщо свою кандидатуру на цю посаду висуне Віталій Кличко - явний і незаперечний опозиційний лідер і відносний моральний авторитет. Втім, даючи таку обіцянку, лідер «Європейської партії» мало чим ризикував - Кличко з дуже низькою ймовірністю прийме рішення обезголовити свою фракцію заради поста столичного голови. Кілька років тому для нього це було актуально, зараз же у Віталія швидше президентські амбіції, ніж мерські.

У той же час опозиція в особі того ж Кличка, Арсенія Яценюка та інших неодноразово 

анонсувала, що висуне єдиного кандидата в мери Києва від усіх трьох опозиційних партій - «Батьківщини», УДАРу та «Свободи». Нещодавно лідер УДАРу навіть повідомив, що кандидатура ця вже узгоджена, але назвати її відмовився. Яценюк же у свою чергу сказав, що оголошена вона буде тоді, коли стане відома дата виборів. Що ж, подібна конспірація, напевно, має свій сенс. Але невже цим єдиним кандидатом від опозиції і стане Петро Порошенко? При такому ході подій Партія регіонів отримає фактично безпрограшний варіант - мером стануть або «свій» Попов, або «в міру опозиційні» Порошенко і Катеринчук, з якими, швидше за все, можна буде домовитися щодо більшості питань. Крім того, такі кандидатури явно відіб'ють охоту опозиційно налаштованих киян йти на вибори, що сприятиме Попову.

Що ж стосується Порошенка, який може стати компромісною фігурою для всіх політсил, то шоколадний магнат у свій час пообіцяв, що підтримає на виборах мера Києва будь-якого опозиційного кандидата, якщо цим кандидатом буде не він. Втім, те, що кандидатом буде саме він, Порошенко допускав з не меншою вірогідністю, а себе підтримати вдвічі приємніше.

Не позичати впевненості у своїх силах в контексті мерської гонки і керівнику міськадміністрації Олександру Попову - він нібито не сумнівається в перемозі. У такому випадку регіонал навіть пообіцяв відновити раніше заведений порядок, згідно з яким посади мера і голови КМДА об'єднувала одна особа. Комізм ситуації в тому, що саме заради нього, Попова, і штучного усунення від влади опального Леоніда Черновецького цей порядок і був порушений.

Вже не раз згаданий Порошенко висловив упевненість, що вибори пройдуть у поточному, 2013 році. Таку ж точку зору встигли озвучити багато політиків з різних таборів, незважаючи на всім відоме рішення Конституційного Суду. Що ж, в місяці, які залишилися до кінця літа, киянам краще викинути тяжкі роздуми з голови і добре відпочити - восени, можливо, їх нерви будуть знову випробовувати на міцність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: