Ціна слова Арсенія Яценюка

Читать на русском

Нещодавно відбулась зустріч Президента Віктора Януковича з опозицією, а точніше лише з одним її представником – головою фракції «Батьківщина» Арсенієм Яценюком. Цікаво, що за стіл переговорів Президент покликав опозицію не вперше – на початку 2011-го року Віктор Янукович вже закликав опозиціонерів до перемовин. Тоді Арсеній Яценюк висунув до Президента 7 принципових вимог, після яких він погодиться на відповідну зустріч.

Однак жодна зі згаданих умов Арсенія Яценюка до цього часу виконана не була. Проте на зустріч з Президентом він все ж погодився. Наводимо список згаданих вимог:

1. Пропрезидентська більшість повинна прийняти Закон «Про опозицію». Дану ініціативу за піврічний термін роботи нового парламенту Арсеній Петрович не згадував, і вимог щодо просування в даному питанні не висував.

2. Президент зобов'язаний вжити заходів проти всіх членів діючого Кабміну за корупцію. Голосування за ініційований опозиційними фракціями проект постанови про висловлення недовіри Кабміну в квітні поточного року провалилося. За відставку уряду Миколи Азарова тоді проголосували лише 190 народних депутатів з 226 необхідних. Під час голосування були відсутні 14 депутатів від опозиційних фракцій.

Після цього Арсеній Яценюк пообіцяв повторно виносити відповідну постанову на розгляд парламенту. Однак за законодавством повторне ініціювання відставки уряду стане можливим лише на наступній сесії Верховної Ради.

3. і 4. Президент повинен внести і провладна більшість розглянути питання про відміну всіх депутатських пільг. Скоротити витрати на Адміністрацію Президента, КМУ і Верховну Раду майже на 3 млрд. грн.

На початку поточного місяця Верховна Рада черговий раз не прийняла рішення про скорочення пільг та привілеїв Президенту, народним депутатам та міністрам. За відповідне рішення НЕ проголосували 11 народних депутатів з числа фракції «Батьківщини» та ще 11 були відсутні.

Підкреслимо, що питання скасування пільг та привілеїв посадовців було і залишається одним з найбільш повторюваних обіцянок Арсенія ЯценюкаОкрім заяв про скорочення депутатських пільг та привілеїв, Арсеній Петрович обіцяв скоротити витрати на потреби ГенпрокуратуриКонституційного Суду, а також зменшити автопарк держустанов. Однак забезпечити належне голосування представниками ввіреної йому фракції він так і не спромігся.

5. Відмінити Закон «Про основи зовнішньої і внутрішньої політики». Даний закон залишається чинним, а Арсеній Яценюк нещодавно запропонував прийняти до нього зміни дляо заборони участі України в Митному союзі та інших наднаціональних об'єднаннях.

6. Ввести мораторій на зміну законодавства відносно мови. Мовне законодавство було змінено минулого року. Верховна Рада 3 липня 2012 року прийняла в другому читанні законопроект про засади державної мовної політики - так званий закон Колесніченка – Ківалова. При цьому Арсеній Яценюк був впевнений, що він не допустить його прийняття.

7. Юлію Тимошенко випустять до Брюсселю. Юлія Тимошенко знаходиться у в’язниці до цього часу. Протягом недавньої зустрічі з Президентом знову обговорювалось питання її звільнення шляхом відправки за кордон на лікування. Нагадаємо, що Арсеній Яценюк обіцяв зробити все можливе, аби звільнити Юлії Тимошенко з-під варти, однак навіть не ініціював створення відповідної парламентської слідчої комісії.

Після таких «успіхів» на політичному поприщі Арсеній Петрович, все-таки, погодився на зустріч з Президентом, чого не зробили інші опозиційні лідери – Віталій Кличко та Олег Тягнибок. Останні в часи висування вимог Арсенієм Яценюком про депутатський мандат лише мріяли.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: