У День митниці «Слово і Діло» перевірило, хто і як обіцяв її реформувати

Читать на русском

У День митної служби в Україні «Слово і Діло» вирішило нагадати, які обіцянки українська влада давала щодо реформування Державної митної служби.

Так, будучи головою Державної митної служби нинішній народний депутат Ігор Калетник пообіцяв під час реформування відомства скоротити більше 5 тисяч службовців з 18 тисяч працівників митниці. Однак у зв'язку з реорганізацією підрозділів Держмитслужби в 2011-2012 роках були звільнені всього 760 працівників митного відомства.

Нагадаємо, 6 квітня 2011 року екс-президент Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів невідкладно підготувати і затвердити програму реформування діяльності Державної митної служби та Державної податкової служби. Проте у результаті, як зафіксувало «Слово і Діло», через два місяці після доручення, зазначена програма не була готова, а 9 червня проект концепції та програми розвитку Державної податкової та митної служб на 2011-2014 роки і зовсім був знятий з розгляду Кабміну.

У свою чергу 10 червня того ж року колишній прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що до осені 2011 року будуть прийняті рішення про реформування податкової та митної служб. В результаті, станом на початок жовтня 2011 року реформування служб не здійснювалося. Концепція реформування Митної служби так і залишилася концепцією через рік після її оприлюднення.

24 грудня 2012 року Янукович таки підписав Указ про реорганізацію Державної податкової служби та Державної митної служби в Міністерство доходів і зборів, яке 1 березня 2014 року було ліквідовано Кабінетом міністрів під головуванням прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Нагадаємо, 26 лютого 2014 року Яценюк пообіцяв ліквідувати Мінздох і свою обіцянку дотримав. Разом з тим прем'єр запевнив, що після розформування Міністерства доходів і зборів податкову і митну служби очолять люди із західним досвідом і освітою.

Крім усього іншого, перший заступник міністра доходів і зборів - керівник податкової служби Ігор Білоус повідомив про намір скоротити кількість податків з існуючих сьогодні 20 до близько 10.

У своєму сьогоднішньому привітанні з нагоди Дня митної служби в Україні Ігор Білоус зазначив, що «завдяки злагодженій роботі митниць сьогодні забезпечуються стабільне наповнення державного бюджету та ефективна протидія незаконному проникненню товарів на український ринок».

Ігор Білоус дав 11 обіцянок на посаді першого заступника міністра доходів і зборів України. Всі вони поки що перебувають у процесі виконання, інформує «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: