Податку на київську землю вистачить на побудову метро на Троєщину - експерт

Читать на русском

Директор фонду «Відкрите суспільство» Іван Сікора вважає, що всі власники земельних ділянок у Києві мають платити 1-3% від їх вартості в муніципальний бюджет.

Про це експерт повідомив на прес-конференції в Києві, передає кореспондент «Слова і Діла».

"За рахунок належного адміністрування плати за комунальну землю, що є найдорожчою в Україні, міський бюджет міг би отримати 14 - 42 млрд грн. в разі сплати 1-3% від експертної оцінки земель, які є необлікованими до цього часу", - зазначив експерт.

«На отримані гроші можна було б побудувати метро на Троєщину, відреставрувати Майдан, відремонтувати дороги в Києві», - додав Сікора.

Він також розповів, що на сьогоднішній день в Києві існує проблема інвентаризації земель та оформлення правовідносин з власниками. За його словами майже 75% земель у столиці не оформлені. «Оформлення правовідносин з власником відбуваються дуже повільно, тому що при оформленні стає зрозуміло, хто власник, і він вже зобов'язаний платити за землю», - пояснив експерт.

У свою чергу голова КМДА Володимир Бондаренко додав, що через те, що тисячі земельних ділянок у Києві не оформлені належним чином, міський бюджет втрачає 770 млн грн на рік.

Разом з тим Сікора додав, що сукупний борг Києва сягнув позначки в 10 млрд грн, що дорівнює 40% від дохідної частини бюджету.

Нагадаємо, 24 квітня Віталій Кличко, будучи кандидатом у мери Києва пообіцяв повернути столиці всі незаконно приватизовані землі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: