Ціни на цукор втримати не вдалося

Читать на русском

Україна знову скорочує виробництво цукру - уряду вперше за три роки не вдалося втримати ціни.

Прем’єр-міністр Микола Азаров минулого року обіцяв, що ціни на цукор в Україні залишаться стабільними, адже держава має його великі запаси. Однак за останній тиждень оптова ціна цукру виросла на 7%, а з початку року вона збільшилася майже на 15%. Аналітики стверджують, що роздрібні ціни піднімуться вже найближчим часом, а до кінця року можуть зрости на 1 грн. за кг.

Завдяки приросту обсягів виробництва в 2011-му та 2012-му році вдавалося втримати стабільні ціни на цукор.Однак цього року посівні площі цукрового буряку зменшилися у порівнянні з минулорічними показниками на 152 тис. га (2012 р. – 458 тис. га, 2013 р. – 306 тис. га), тобто рівно на третину. Зазначимо, що це найменший показник за всі роки незалежності.

Так, перші дев’ять років незалежності посівні площі буряку в Україні перевищували 1 млн. га. 

Зокрема, в Черкаській області, що є традиційною місцевістю для вирощування буряку, цього року ним засіяли лише 16,4 тис. га (79 % від прогнозу). Для порівняння, в 1990 році цей показник становив 140 тис. га. До того ж, в області призупинив роботу провідний Пальмірський цукровий завод.

Очікується, що цього року буде вироблено лише 1,2-1,4 млн. т цукру (у порівнянні, в 2012 році було вироблено 1,8 млн. тонн, а в 2011-му  - 2,3  млн. т).

В міністерстві агрополітики планують розширити список країн для збуту українського цукру. Найбільш вигідними покупцями цукру, на їхню думку, є країни Африки та Азії. Однак експортний потенціал цукру цього року складає лише 450 тис. т.

Зрозуміло, що традиційна для вирощування цукрового буряку Україна не реалізує свої можливості в повній мірі. Можливості з виробництва цукру значно перевищують потреби внутрішнього ринку, але обсяги експорту занадто низькі. А обіцянки про пошук нових ринків збуту на фоні скорочення посівних площ виглядають, щонайменше, дивно.

Щодо цін на внутрішньому ринку є два варіанти розвитку подій: або держава втрутиться та зобов’яже виробників цукру тримати ціни на нинішньому рівні, або ж слід очікувати прогнозованого підняття цін на 1 грн. за кг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: