Тиждень сталої енергетики, рік відсталої?

Читать на русском

На прес-конференції з приводу відкриття Європейського тижня сталої енергетики, яка пройшла 19 червня 2013 року в представництві Європейського Союзу в Україні, міський голова Житомира Володимир Дебой підтвердив всі свої амбіціозні плани в сфері енергетики і ЖКХ, а також прозвітував про виконання окремих раніше даних обіцянок.

Зокрема, як зазначив мер, Житомиру вдалося реалізувати обіцяний проект щодо заміни ламп в вуличних ліхтарях. «Ми залучили невеличку суму, майже 3 млн. грн., і за ці кошти замінили 1599 ліхтарів із ламп розжарювання на світлодіодні світильники», - повідомив він. Зі слів Дебоя, це несе подвійну вигоду – окрім економії електроенергії місто економить ще і на обслуговуванні ліхтарів. Як виявилося, замінити вуличну лампочку – задоволення не з дешевих, адже для її встановлення потрібна ціла бригада. Тепер же енергозберігаючі лампочки доведеться міняти нечасто – строк їх експлуатації в середньому становить 7 років. 

Крім того, Дебой розповів про реалізацію пілотного проекту з утеплення комунальних установ. Першому утеплитись пощастило одному з дитсадочків міста. За оцінками мера, економічний ефект від такого кроку становить понад 800 тис. грн. на рік. Як повідомляло раніше «Слово і діло», в планах мера – утеплення близько 60 різноманітних об’єктів соціальної сфери.

Житомирський голова також вкотре наголосив на важливості модернізації теплових мереж міста. До реалізації цього задуму мер нарешті підійшов впритул, залучивши значне фінансування -  проект буде впроваджуватись за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку в розмірі 10 млн. євро., а також гранту фонду E5P в розмірі 5 млн. євро. Дебой підкреслив, що реконструкція системи теплопостачання дозволить міському бюджету серйозно заощаджувати. «Я хотів би звернути увагу на економічний ефект, це більше 30 млн. грн. в рік ми будемо економити, а це кошти житомирян, це тарифи і це якість життя в місті. Ця інвестиція дозволить модернізувати біля 30% мереж міста Житомира», - сказав він.  

Мер Житомира зупинився на ще одній програмі – DemoUkraina. Він заявив, що Житомир ввійшов в список міст, які залучили за цією програмою 1 млн. євро коштів для комплексної модернізації одного житлового кварталу. На прикладі цього кварталу Дебой планує показати, як завдяки сучасній котельні потрібно ефективно використовувати теплову енергію.

Не відмовився мер і від ідеї побудови гідроелектростанції, яку він озвучив ще три роки тому у своїй передвиборчій програмі. У відповідь на питання кореспондента «Слово і діло», Дебой розповів, що зараз за рахунок приватних інвестицій розпочато відновлення колишньої міні-ГЕС в районі вул. Жукова. В той же час побудова ГЕС середньої потужності також можлива – принаймні, наразі розглядається економічне обґрунтування цього проекту. Втім, міський голова поки не знає, за рахунок яких коштів буде здійснюватися будівництво, якщо воно буде здійснюватися взагалі.  

Після відвідин прес-конференції, гостями якої, поряд з Дебоєм, стали керівники європейських фінансових фондів, з’явилася надія на те, що якийсь розвиток в Україні таки можливий, і не тільки можливий, а і здійснюється. Втім, такі враження, як відомо, тримаються недовго – максимум до п’ятничного політичного ток-шоу. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: