Україна без сирітства

Читать на русском

За словами українських високопосадовців, з наступного року всі діти-сироти будуть відразу направлятися до прийомних сімей, а не до інтернатів. Для виконання поставленої мети заплановано протягом наступних двох років відкрити в Україні 200 нових дитбудинків сімейного типу. Однак навряд чи 26 тисяч дітей, які претендують на усиновлення, помістяться в двохсот прийомних сім’ях.

Про намір перейти на кардинально новий підхід у вихованні дітей нещодавно заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська. За її словами, з 1 січня 2014 року жодну дитину-сироту не відправлять до «сталінської» системи інтернатів». Їх замінять сімейними формами виховання – дитбудинками сімейного типу (ДТСТ) та прийомними сім’ями.

Станом на 1 квітня 2013 року в державі вже діє 767 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 5131 дитина.

За останні роки кількість дітей, що потребують усиновлення, скорочується. Так, у 2010 році їх було близько 30 тис. осіб, у 2011 - близько 27 тис., у 2012 - близько 26 тис. Однак навіть при такій позитивній динаміці важко уявити, скільки ДТСТ потрібно відкрити, аби повністю вирішити проблему. Адже в одному дитбудинку сімейного типу може виховуватись не більше 10 дітей, включно з рідними дітьми опікуна.

Тим не менш, ініціатива чудова. Регіональні чиновники її теж підтримали. В Києві обіцяють в поточному році відкрити 9 ДТСТ, у Львівській області - 11, а в Луганську обіцяють побудувати  ціле містечко під назвою «Дитяче село», що складатиметься з 9 сімейних дитбудинків. Перші сім будинків мають побудувати до кінця поточного року. Окрім того, голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк обіцяє протягом року відкрити дитбудинки сімейного типу у кожному місті і районі області.

Впритул до вирішення завдання із заміни інтернатів на сімейні дитбудинки наблизилася Дніпропетровщина. Тут обіцяють за п’ять років знайти сім’ю для всіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про пріоритетність розбудови дитбудинків сімейного типу заявляв ще Віктор Ющенко перед початком свого президентства. Останніми роками в Україні щорічно відкривається близько сотні нових сімейних дитбудинків. Однак при такій великій кількості покинутих дітей цього замало.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: