Столар – заступник бюджетної комісії Київради (досьє «Слова і Діла»)

Читать на русском

Посаду першого заступника голови бюджетної комісії Київради отримав скандально відомий бізнесмен Вадим Столар, чиє минуле пов'язують із аферою «Еліта-Центр», пише «Слово і Діло».

У 2006 році група шахраїв ошукала понад 1700 вкладників на суму 400 мільйонів гривень, по кілька разів продаючи квартири в недобудованому житловому комплексі в Дніпровському районі Києва.

Сам Столар у кримінальній справі не фігурував, і свою участь в афері заперечує. В інтерв'ю газеті «Факти» бізнесмен розповів, що він разом із Андрієм Волконським (головним звинувачуваним у справі «Еліта-Центру») мав намір придбати ділянку для будівництва на вулиці Петра Запорожця, однак потім від цієї ідеї відмовився. «Жодного стосунку до скандалу «Еліта-Центр» та реалізації квартир ця компанія не мала», – категорично заявив тоді Столар.

Між тим, суд Столара проти Дениса Силантьєва, який у 2012 році публічно звинуватив того у причетності до афери, бізнесмен програв.

Утім, «Еліта-Центр» – не єдиний гучний будівельний скандал, у якому фігурує ім'я нинішнього депутата Київради. Другою «цікавою» справою, до якої причетний «ударівець», є спірне будівництво на Богдана Хмельницького, 7. Підприємець опинився серед забудовників ділянки, на якій нині знаходиться Музей історії Києва.

У 2007 році експертиза довела, що будівництво торгівельного центру на Хмельницького, 7 у безпосередній близькості з гілкою підземки загрожує обвалом станції метро «Театральна». Через 2 роки дозвіл на будівництво в забудовників остаточно забрали, і згодом Столар разом із компаньйоном Вагіфом Алієвим (власником бізнес-центрів «Парус» та «Мандарин-Плаза») подарували недобудований ТРЦ місту. Після цього, за підрахунками журналістів, з бюджету Києва було витрачено ще майже 33 мільйони гривень на те, щоб перетворити недобудову на музей.

Парламентська кар'єра Столара почалася в Партії регіонів. Саме за списками цієї політичної сили бізнесмен у 2010 році пройшов до Верховної Ради. Цікаво, що за 2 роки своєї парламентської діяльності нардеп, який позиціонував себе як борець із корупцією, не зареєстрував жодного законопроекту.

Єдине, чим запам'ятався народний депутат Столар у Верховній Раді VI скликання – бійка з «бютівцем» Володимиром Бондаренком.

У 2012 році Столар балотувався на парламентських виборах уже як самовисуванець від мажоритарного округу Оболонського району Києва. Втім, ані ямковий ремонт доріг із нанесеним на «латках» прізвищем кандидата, ані відбудова спортивних майданчиків не переконали киян, і переможцем від округу став представник «Батьківщини» Олександр Бригинець.

Несподівано на місцевих виборах-2014 прізвище Столара знову «сплило». Цього разу – у списку депутатів міськради Києва від «УДАРу». Медіа одразу заговорили про те, що за списками партії Кличка до Київради пройшли члени «молодої команди» Леоніда Черновецького.

І хоча Столар офіційно ніколи не мав стосунку до міської ради та КМДА, такі звинувачення небезпідставні. Бізнес-інтереси політика пов'язують із родиною Леоніда Черновецького – сином Степаном, котрого називають інвестором столичного бізнес-центру «101 Tower», співвласником якого є Столар, та зятем одіозного мера В'ячеславом Супруненком.

У бюджетній комісії Київради, заступником голови якої 19 червня призначений Столар, колишній бізнесмен займатиметься залученням інвестицій.

Проект «Слово і Діло» й у подальшому стежитиме за діяльністю Вадима Столара в Київраді і перевірятиме виконання його обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: