Махніцький виконав третину з обіцяного на посту в.о. генпрокурора

Читать на русском

На момент звільнення з посади виконуючого обов'язки генерального прокурора проектом «Слово і Діло» зафіксовано 18 обіцянок Олега Махніцького. 6 з них отримали статус «виконано», а 3 були провалені.

Нагадаємо, Олег Махніцький був призначений на посаду уповноваженого Верховної Ради з контролю за діяльністю прокуратури 22 лютого. 24 лютого виконуючий обов'язки Президента Олександр Турчинов призначив Махніцького виконуючим обов'язки генерального прокурора.

Свою кар'єру Махніцький почав з декількох обіцянок, приурочених до Майдану. Так, Махніцький, як і обіцяв, закрив усі кримінальні справи проти активістів Майдану і відкрив кримінальні справи проти сепаратистів. Однак покарати кожного, хто віддавав злочинні накази під час бойових дій на Майдані, Махніцькому, всупереч обіцянці, не вдалося. Крім того, він так і не передав до ГПУ кримінальні справи за фактами вбивств мирних протестувальників.

Бувши на посаді в. о. генпрокурора, Махніцький зайнявся справами сина й батька Павличенків, які були раніше засуджені за вбивство судді Шевченківського районного суду Києва Зубкова. Таким чином, Павличенки були випущені з-під варти. Але в окреме провадження нез'ясовані обставини в їх справі винесені так і не були, хоча Махніцький обіцяв це зробити.

Слідом за Павличенками Махніцький розпорядився переглянути кримінальні справи стосовно Юлії Тимошенко і звільнив Юлію Володимирівну за відсутністю складу злочину. Крім того, було знято арешт із майна екс-прем'єра.

Далі результативність Махніцького щодо виконання своїх обіцянок відчутно знизилася. Майже третина його обіцянок так і залишилися в стадії реалізації. Зокрема, Махніцький так і не покарав усіх, хто здійснював незаконні дії від імені Самооборони Майдану, не притягнув до відповідальності всіх винних у назрівання конфлікту в Криму і не встановив посадових осіб, причетних до сепаратистських рухів на сході.

Крім того, Махніцький не переглянув гучну справу про вбивство Гонгадзе і не зміг довести її до логічного завершення, а також не виконав ще низку своїх обіцянок.

Останню свою обіцянку на посаді в. о. генпрокурора Махніцький виконав. ГПУ звернулася до Верховної Ради з поданням на позбавлення мандата кількох народних депутатів, а саме Олега ЦарьоваВолодимира Олійника, Ігоря Калетника.

Нагадаємо, 18 червня Президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення Олега Махніцького від повноважень генерального прокурора.

Того самого дня на посаду генерального прокурора був призначений Віталій Ярема, а сам Махніцький став радником Президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: