Офшор знову не «прикрили»

Читать на русском

Протягом останніх двох років українські політики справно обіцяли врегулювати проблему виведення грошей з України до банків Кіпру, однак вчора парламент знову не проголосував за відповідну ініціативу.

Вчора Верховна Рада не підтримала законопроект про денонсацію Угоди між урядом СРСР і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна.

Зазначимо, що в системі «Слово і діло» зареєстровано шість обіцянок українських високопосадовців з приводу врегулювання проблеми кіпрського офшору. Всі шість не були виконані.

Так, колишній віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко обіцяв денонсувати Угоду з Кіпром наприкінці 2010-го року. Через півроку він поновив свою обіцянку, і заявив, що нова угода з Кіпром набуде чинності вже восени 2011 року. Однак наприкінці 2011-го він заявив, що Кіпр НЕ УВІЙДЕ до списку офшорних  зон, які планується оподатковувати.

Не вдалося Сергію Тігіпку врегулювати питання й з іншими «податковими мекками» - деякими кантонами Швейцарії та Ліхтенштейном. Жодна із згаданих країн не була внесена до українського офіційного Переліку офшорних зон.

Окрім Сергія Тігіпка проблему виводу фінансових ресурсів з України на Кіпр обіцяли вирішити Президент Віктор Янукович та колишній Міністр фінансів Федір Ярошенко.

Тим не менше, Угода між СРСР та Кіпром 1982-го року залишається чинною й надалі. Тим часом, Кіпр роками зберігає за собою статус найбільшого іноземного інвестора в економіку України. Яка небувала щедрість з боку маленької острівної держави, чи не так?!

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: