День Києва: нереалізовані проекти

Читать на русском

Ще задовго до святкування Дня міста в столиці нам було цікаво поглянути, як зуміють київські очільники виконати весь масив обіцяних на один день покращень. Однак 26 травня, на День Києва, ми не побачили завершення жодного з обіцяних раніше проектів.

Поштова площа

В суботу прем’єр-міністр Микола Азаров з головою КМДА Олександром Поповим урочисто відкрили недобудовану естакаду на Поштовій. Воно й не дивно, адже, зважаючи на захмарну кількість обіцянок та згадувань даного проекту, було вкрай важливо хоча б щось продемонструвати громадськості.

Повністю завершити реконструкцію площі до Дня Києва обіцяв заступник голови КМДА Руслан Крамаренко, а Олександр Попов та віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул обіцяли завершити автомобільну частину проекту, тобто всю транспортну розв’язку. Однак в дійсності відкрився лише один міст, ще не побудовано тунель та підземний перехід, а тому розв’язка повноцінно не працює. Затримки завершення реконструкції міські очільники пояснили перебоями у фінансуванні.

Під час урочистого відкриття недобудованої площі зі слів чиновників стало зрозуміло, що проект помножився на ще одну чергу – будівництво тунелю – та має їх в своєму активі вже аж три. Зазначений тунель обіцяють відкрити до Дня Конституції, та й то лише його половину. Повне завершення реконструкції відтермінували на іншу знаменну дату – День Незалежності. Проте, з огляду на попередній досвіт будівництва, більш реалістичною видається заява очільника «Київавтодору» Петра Берегового про завершення проекту аж наприкінці року.

Вулиця Сагайдачного

Слідом за затримкою реконструкції Поштової площі варто згадати й ініціативи щодо перетворення прилягаючої вулиці Сагайдачного в пішохідну зону для прогулянок та відпочинку. Цей об’єкт також мали здати до святкування Дня міста в столиці. Однак 24 травня Олександр Попов поінформував, що благоустрій вулиці Сагайдачного буде завершено аж восени. Крім того, посадовець повідомив, що наразі виконуються лише проектні роботи з її переоблаштування.

Монмартр на Андріївському

Під час святкування Дня Києва на Андріївському узвозі міські очільники організували мистецький проект "Андріївський спуск і Монмартр – культурні побратими", аби "відтворити атмосферу творчого вуличного свята на французький класичний манер". Однак, згідно з заявами Олександра Попова, до Дня міста творча атмосфера на Андріївському мала б підкріпитися відкриттям обіцяного арт-комплексу зі скляним накриттям, чого так і не трапилось.

Метро Теремки

Довгоочікувана станція метро Теремки також мала відкритися цими вихідними. Однак про затримку завершення будівництва стало відомо задовго до Дня Києва: Олександр Попов ще на початку квітня завбачливо переніс строки завершення будівництва до Дня Незалежності.

Причиною відтермінування строків будівництва є все те ж недофінансування.

Пам’ятник шведському уболівальнику

Згідно з обіцянкою Олександра Попова, до Дня Києва на Трухановому острові мав бути встановлений монумент "шведському уболівальникові". Тут також справи просуваються повільно: нещодавно стало відомо, що питання фінансування встановлення монумента винесене на розгляд комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, тобто, ще навіть не виділено коштів, не кажучи про встановлення самого пам'ятника.

Картка киянина

Така ж нещаслива, як і соціальна картка Сергія Тігіпка. Точніше сказати, що вона така ж рідкісна, адже картку отримали лише близько 55 тисяч киян з майже 500 тисяч пільговиків міста. Зауважимо, що Олександр Попов до Дня міста обіцяв надати картку абсолютно всім пільговикам Києва.

Отож, ми з не нетерпінням чекаємо на наступного свята - Дня Незалежності, аби поглянути на завершені Поштову площу та станцію метро Теремки. Бо як ні, то доведеться чекати до Нового Року, Різдва, або ж до самого 8 березня…

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: