Законодавча безініціативність

Читать на русском

Законодавчі ініціативи нардепів зовсім не відповідають даним ними перевиборчим обіцянкам. Одні депутати з часу набуття повноважень новою Верховною Радою встигли подати до парламенту близько 30 ініціатив, інші ж запропонували лише декілька. Однак і перші, і другі ініціювали кардинально протилежні своїм попереднім обіцянкам речі.

Зокрема, народний депутат від партії «Батьківщина» Андрій Пишний, який у 34 роки втратив слух, обіцяв першим внести до парламенту законопроект "Про захист прав людей з вадами слуху". Однак на сьогодні серед 28 законопроектів, внесених політиком до парламенту, схожий проект відсутній. Це не завадило йому перейнятися проблемами ЖКХ, ініціювати низку змін до Податкового та Бюджетного кодексів, а також до держбюджету.

Інший представник партії «Батьківщина» Микола Томенко чомусь так і не ініціював  розслідування зловживань влади під час підготовки до Євро-2012 та парламентських слухань щодо забезпечення свободи діяльності журналістів в Україні. Хоча обіцянки були дані майже рік тому.

Позафракційний народний депутат Олег Ляшко планував в першу чергу ініціювати законопроект "про заборону Партії регіонів як злочинної організації, яка знищує Україну, обдурила людей, не виконавши жодної передвиборчої обіцянки, доводить до зубожіння громадян України". Однак, напевно, обурення народного депутата виявилося не надто сильним, адже у квітні у Верховній Раді було зареєстровано лише "Проект Постанови про розпуск у Верховній Раді України 7 скликання фракцій Партії Регіонів та Комуністичної партії України у зв'язку з їх антиконституційною діяльністю" № 2764, автором якого є Олег Ляшко. Але щодо заборони діяльності Партії Регіонів народний депутат законопроектів не подавав.

Для ударівця Павла Розенка в законодавчій роботі так і не стало першочерговим питання про зменшення ставки ПДВ та ставки податку на прибуток підприємств. Натомість він займався скасуванням депутатських пільг, особливостями розміщення тексту депутатського запиту, скасуванням необґрунтованих привілеїв голови Верховної Ради тощо.

Його однопартієць Віталій Ковальчук досі не займався спрямованими на знищення корупції заходами зі зменшення кількості контролюючих і дозвільних органів. Наразі серед усіх зареєстрованих законопроектів Віталієм Ковальчуком та партією "УДАР" проект щодо зменшення кількості контролюючих і дозвільних органів відсутній.

Не були виключенням і комуністи: обіцянка їх лідера Петра Симоненка про розслідування фактів злочинного нецільового використання бюджету під час виборів представниками Партії регіонів також залишилася пустою декларацією.

Виключенням не стали й провладні політики. Так не була виконана обіцянка Інни Богословської та Володимира Рибака про перегляд держбюджету за підсумками першого кварталу року. Воно й не дивно, адже за Інною Германівною в поточному скликанні Верховної Ради числиться лише одна законодавча ініціатива, а саме законопроект про утворення ТСК з питань розслідування обставин участі у валютних спекуляціях Першого віце-прем'єр-міністра України О.Турчинова під час фінансово-економічної кризи 2008-2009 років.

Інша народна депутатка від Партії регіонів Ірина Бережна вже майже рік, як не виконує свою обіцянку про законодавче оформлення ідеї створення в Харкові технополісу.

Така статистика вражає, адже ніхто не може заборонити депутату подати до парламенту свою ініціативу. Чому задекларовані обіцянки настільки різнять з реальністю можна пояснити хіба що слідуванням народними депутатами за політичними перипетіями замість виконання своїх передвиборчих обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: