Депутати забули переглянути держбюджет?

Читать на русском

Захопившись політичними ігрищами, народні депутати зовсім «забули» про виконання своїх прямих обов’язків. Так за підсумками першого кварталу поточного року (кінець березня) державний бюджет мав бути кардинально переглянутий. Однак станом на початок травня, даним питанням ніхто не займався, жодних суттєвих змін до бюджету не вносилося, а прем’єр-міністр лише нещодавно відзвітував у парламенті про виконання бюджету за минулий рік.

Приймаючи в грудні минулого року головний державний кошторис нашвидкуруч та в останній день засідання Верховної Ради VI скликання, провладні парламентарі разом з урядовцями один перед одного обіцяли, що за підсумками першого кварталу поточного року бюджет буде переглянуто.

Окрім внесення змін для фінансування окремих заходів, планувалося також у відповідності до розвитку економіки змінити й основні макроекономічні показники бюджету, адже прописані цифри були досить «песимістичними». Опозиція ж обіцяла ініціювати зміни до держбюджету-2013 з метою підвищення соціальних стандартів та скорочення витрат на утримання влади.

Однак сьогодні можна стверджувати, що за підсумками першого кварталу державний бюджет кардинально не переглядався. Лише квітні до головного кошторису було внесено низку змін, та й то незначних: законопроекти № 2408 (щодо функціонування Міністерства доходів і зборів України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій), № 2655 (щодо створення сприятливих умов для розвитку системи кредитування агропромислового комплексу), № 2476 (щодо державних гарантій). Лише законопроект № 2655, прийнятий 4 квітня, передбачав невелике збільшення основних показників бюджету (доходи, видатки, граничний обсяг дефіциту).

Одним з головних пояснень швидкісного прийняття держбюджету-2013 було прагнення забезпечити регіони місцевими бюджетами, аби країна увійшла в новий рік з оновленими розрахунками. Проте навіть після новорічних свят місцеві бюджети  все ще не були прийняті.

Більше того, при прийнятті держбюджету та в розпал скандалу з прийняттям бюджету Києва високопосадовці обіцяли, що за підсумками першого кварталу до головного кошторису будуть внесені зміни для збільшення видатків місцевим бюджетам. Однак дане питання також не піднімалося. Не вирішувалося питання й щодо підвищення видатків для бюджету столиці, про що заявляли голова КМДА Олександр Попов та голова ВРУ Володимир Рибак.

Серед прострочених ініціатив політиків слід також згадати обіцянки прем’єр-міністра Микола Азарова про внесення змін до бюджету для лікування дітей з ревматоїдним артритом та Президента Віктора Януковича про забезпечення фінансування для центру дитячої кардіології та кардіохірургії.

Отож країна вже майже півроку живе з тим таки недосконалим бюджетом без перегляду його головних макроекономічних показників. Є два варіанти пояснення тому, що відбувається: або песимістичні прогнози підтвердилися, або за проведенням численних акцій та блокувань депутатам просто не вистачає часу на такі дрібниці, як держбюджет. Тим часом, 2013-й рік добігає середини, і перегляд головного фінансового закону з кожним днем втрачає свою актуальність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: