Сто днів на Банковій: яку країну Турчинов передав Порошенку

Читать на русском

Понад 3 місяці Олександра Турчинова на посаді в. о. Президента України вилилися у 82 обіцянки, з яких він виконав усього 19

Які проблеми країни Турчинову вдалося вирішити, а які він разом із президентськими клейнодами передав Петру Порошенку - спробували з'ясувати журналісти «Слова і Діла».

Народний депутат та голова фракції «Батьківщина» Олександр Турчинов був обраний на посаду спікера українського парламенту у розпал революційних подій у Києві 22 лютого 2014 року. Тоді за нього проголосували 288 парламентарів. А вже 23 лютого Верховна Рада призначила Олександра Турчинова виконувачем обов'язків Президента України.

Цікаво, що на його місці міг опинитися нинішній Президент Петро Порошенко, але той зняв свою кандидатуру з голосування.

Однією з перших обіцянок Турчинова на посаді глави держави стало питання євроінтеграції. Орієнтування на європейські цінності тимчасовий глава держави неодноразово декларував і під час виборчої кампанії, організація якої стала одним із пріоритетів його роботи.

Так, 23 лютого Турчинов запевнив, що майбутні вибори глави держави відповідатимуть європейським стандартам. Пізніше спікер парламенту пообіцяв докласти зусиль, щоб запобігти фальсифікаціям на травневих виборах та гарантував, що адміністративний ресурс під час волевиявлення використовуватися не буде. Як результат - міжнародні спостерігачі, що стежили за ходом виборів, не виявили суттєвих порушень, тож ці обіцянки Олександра Турчинова формально є виконаними.

Тут варто зазначити, що значна частина мешканців південно-східних областей - найбільш густозаселеного регіону країни - була фактично позбавлена права голосу. Виборчі дільниці в Криму не відкрилися через російську окупацію, а на більшості території Донецької та Луганської областей - через терористичну загрозу. Втім, це не завадило ЦВК визнати результати виборів. Загалом Олександр Турчинов роздав 6 обіцянок стосовно виборів глави держави - і кожну з них виконав.

Однак, проблемою номер один, з якою довелося зіткнутися Турчинову практично одразу після прийняття повноважень глави держави, стало питання територіальної цілісності країни. Першою реакцією Турчинова на події в Криму став намір розпустити парламент Автономної республіки. Ця обіцянка стосовно Криму стала однією з небагатьох, яку спікерові вдалося виконати. 2 зобов'язання перед кримчанами Турчинов провалив, ще 7 - наразі у процесі виконання.

Коли півострів було вже де-факто втрачено, Турчинов заявив, що кримський сценарій на сході України не повториться.

Варто зазначити, що в. о. Президента доклав чимало зусиль, аби події в Донецькій та Луганській областях розвивалися по-іншому. З ініціативи Олександра Турчинова 13 квітня в Донецькій області розпочалася антитерористична операція, що, стартувавши зі Слов'янська, перетворилася на масштабні бойові дії практично на всій території Донбасу. З тих пір в. о. Президента дав два десятки обіцянок, що стосувалися вирішення проблеми на сході України. Зокрема, він пообіцяв захистити мирних жителів та дати гідну відповідь організаторам терористичних актів на Донеччині та Луганщині, але з цими зобов'язаннями не впорався.

У той же час, обіймаючи посаду спікера, Турчинов зміг домогтися прийняття закону про посилення відповідальності за сепаратизм, що передбачає покарання аж до довічного ув'язнення.

Решту законодавчих ініціатив Олександра Турчинова на посаді глави держави наразі важко назвати успішними. До прикладу, обіцяні до початку травня зміни до Конституції так і не були винесені на голосування у Верховній Раді.

104 дні правління Турчинова завершилися 7 червня, у день інавгурації новообраного Президента Петра Порошенка. «Слово і Діло» підрахувало, що загалом на чолі держави Турчинов виконав 19 обіцянок із 82. Ще 12 зобов'язань політик провалив, а 48 перебувають у процесі виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: