Апетити Шеремети виявилися скромнішими, ніж у Азарова та Януковича

Читать на русском

Міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета очікує, що у 2015 році позитивна динаміка розвитку української економіки поновиться, однак її зростання не становитиме більше 2%.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

За словами міністра, макропрогноз на наступний рік проводився в рамках роботи над державним бюджетом на наступний рік. Що стосується прогнозу щодо динаміки ВВП на 2014 рік, очільник економічного відомства припускає її погіршення. На показник валового внутрішнього продукту, зокрема, вплине політична ситуація в країні.

Варто зазначити, що після нульового зростання ВВП у 2013 році в державний бюджет цього року було внесено зниження цього показника на 3%. Меморандум із МВФ викладений із розрахунку 5-відсоткового падіння ВВП, а Європейський банк реконструкції і розвитку оцінив зниження економіки України у 2014 році аж на 7%.

Втім, такі песимістичні розрахунки не завадили чиновникам попередньої влади обіцяти зростання валового внутрішнього продукту. Так, передвиборча програма Партії регіонів у 2012 році обіцяти українцям миттєве покращення у вигляді зростання валового внутрішнього продукту на 5% щороку.

Микола Азаров у своїх прогнозах на 2013 рік обмежився показником у +2,4%, а вже на початку року переоцінив свої сили і заявив, що зростання економіки становитиме 3,5%. Приблизно такими самими виявилися й прогнози екс-президента Віктора Януковича, який повірив у вітчизняну економіку настільки, що спрогнозував зростання основного її показника в 2013 році на 3,4 %.

Жоден зі вказаних вище прогнозів Азарова та Януковича так і не здійснився.

Загалом міністр економічного розвитку Павло Шеремета виконав 3 з 24 обіцянок, зареєстрованих системою «Слово і Діло». Що саме вдалося чиновнику за перші місяці роботи в уряді, дивіться на нашому сайті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: