10 обіцянок Кличка, які він не виконав у парламенті

Читать на русском

Сьогодні Віталій Кличко склав повноваження депутата Верховної Ради і прийняв присягу мера Києва. Проект «Слово і Діло» виділив 10 обіцянок екс- голови фракції «УДАР» за час його депутатської кар'єри, які йому так і не вдалося реалізувати.

Так, прийшовши в парламент, Віталій Кличко заявив, що найближчим часом на офіційному сайті партії «УДАР» будуть оприлюднені біографії, декларації та відеозвернення кандидатів до виборців. Утім, на сайті партії ці дані були оприлюднені лише частково, що не дозволяє вважати обіцянку виконаною.

9 грудня 2012 року Кличко повідомив, що в перші дні роботи новообраного парламенту його фракція ініціюватиме створення тимчасової слідчої комісії з вивчення фактів корупції у владі, проте успіху і в цьому ініціативою домогтися не вдалося.

Також лідер «УДАРу» обіцяв вимагати відставки уряду і керівництва НБУ в новообраному парламенті. Однак під час голосування у ВР 19 квітня 2013 року за проект постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України № 2617, одним з авторів якого був Кличко, сам депутат у залі був відсутній.

18 січня 2013 Кличко заявив, що в разі продовження нехтування владою правами громадян його партія вимагатиме проведення дострокових парламентських і президентських виборів у поточному році. Однак з ініціативою дострокових виборів у результаті виступив не «УДАР», а «Батьківщина».

5 липня 2013 року Кличко пообіцяв, що його партія ініціює скликання позачергової сесії парламенту для ухвалення законопроектів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Однак цю обіцянку Кличко провалив, оскільки з 5 липня по 3 вересня минулого року засідання парламенту не проводилися.

Також Кличко встиг двічі заявити про блокування трибуни Ради. Спочатку він запевнив, що опозиція не дозволить парламенту працювати, трохи пізніше він повторив обіцянку з поправкою, що Рада не працюватиме до відставки уряду екс-прем'єра МиколиАзарова. Але, незважаючи на всі обіцянки, 16 січня 2014 року Рада знову запрацювала.

Крім цього, Віталій Кличко обіцяв добитися запрошення тодішнього генпрокурора Віктора Пшонки до парламенту для звіту щодо розгону Майдану, побиття Тетяни Чорновол і переслідування активістів, а також внести на повторний розгляд парламенту законопроект про столицю. Однак ані перша, ані друга обіцянки виконані не були.

Зазначимо, сьогодні на засіданні Ради Кличко був позбавлений депутатських повноважень 255 голосами нардепів. Пізніше на першій сесії Київської міської ради VII скликання Кличко вступив на посаду мера Києва.

Поточний рейтинг відповідальності Віталія Кличка в системі «Слово і Діло» становить 21%. Він виконав 35 обіцянок зі 163, зафіксованих проектом. Ще 20 обіцянок Кличка були провалені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: