Doing Business в Україні - кращі серед гірших

Читать на русском

Навіть за умови виконання обіцянок політиків щодо покращення позицій України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, ми залишимось далеко позаду від наших найближчих сусідів.

Минулого року Україна покращила свої показники в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business на 15 пунктів, та зайняла 137-ме місце зі 185-ти можливих. Попри радісні заяви українських політиків, у порівнянні з позиціями найближчих сусідів, ми «пасемо задніх». Отож, при виборі країни для інвестування в нашому регіоні іноземні бізнесмени скоріше віддадуть перевагу нашим сусідам. 

В останньому рейтингу Україна перебуває між такими «інвестиційними мекками», як Філіппіни (138) та Лесото (136). Для прикладу, нас обігнали Свазіленд (123), Танзанія (134), Ефіопія (127), Камбоджа (133) та навіть Сектор Гази (135).

Однак українських політиків це не бентежить. Цього року Україна мітить увірватись в сотню лідерів, тобто покращити свої показники, щонайменше, на 37 пунктів. До речі, ми збираємось потіснити з цієї позиції саму Гренаду (100). Покращити позиції України в рейтингу, крім Президента, обіцяють Прем’єр-міністр Микола Азаров та Міністр економрозвитку Ігор Прасолов. А очільник новоствореного Міністерства доходів і зборів Олександр Клименко обіцяє покращити показники країни за параметром «Міжнародна торгівля», де Україна втрачає позиції вже п’ятий рік поспіль.

Проте експерти стверджують, що реформи та нововведення в Україні просуваються надто повільно, і всі спроби підняти рейтинг нівелюються більш високими темпами покращення інвестиційної привабливості інших регіонів. Дійсно, Президент Віктор Янукович вперше оголосив про намір увійти до сотні кращих країн за легкістю ведення бізнесу ще в 2010-му році. Це передбачено Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки, яку за три роки реалізували лише на третину. Отож, перспектива входження України в сотню лідерів залишається примарною.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: