Щоб допомогти кримським ув'язненим, Петренку не вистачає їхніх заяв

Читать на русском

Міністр юстиції Павло Петренко чекає від ув'язнених у Криму громадян заяв про підтвердження їхнього незаконного ув'язнення для того, щоб отримати змогу звернутися до Європейського суду з прав людини і застосувати до них закон «Про амністію».

Про це Петренко сказав на прес-конференції, відповідаючи на запитання кореспондента «Слова і Діла» .

«Щодо порушення прав конкретного ув'язненого, який перебуває в місцях позбавлення волі на території Криму, необхідна його особиста заява про те, що він там перебуває без законних підстав», – сказав Петренко.

Також він повідомив, що Мінюст налагодив роботу з кримськими адвокатами по фактах і людях, які зголосилися співпрацювати. Ці заяви відомство планує подати до ЄСПЛ якнайшвидше.

Тим ув'язненим, хто не має можливості зв'язатися з Мінюстом, Петренко запропонував трохи зачекати. За його розрахунками, після отримання першого «пілотного» рішення ЄСПЛ Мінюст розповсюдить приклад заяви та перелік тих документів, які необхідно подати. На його думку, така схема спростить роботу ЄСПЛ, який зможе розглядати всі наступні заяви на базі вже прийнятого рішення у схожій справі.

Нагадаємо, 14 квітня Павло Петренко заявив про порушення Росією прав українських ув'язнених у Криму. Зокрема, йдеться про неможливість застосування до них закону про амністію. За відповідними фактами, як пообіцяв тоді міністр, Україна буде звертатися до Європейського суду з прав людини.

Крім цього, 23 квітня Павло Петренко пообіцяв створити комісію для нагляду за станом утримання ув'язнених.

В активі Павла Петренка – 8 виконаних обіцянок із 46, зареєстрованих у системі «Слово і Діло». В процесі виконання зараз знаходяться 37 обіцянок міністра, зокрема, про те, що Україна завершує підраховувати збитки, завдані російською військовою окупацією Криму, і буде звертатися з позовом до відповідних інстанцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: