В Україні почнуть утилізувати батарейки

Читать на русском

Міністр екології України Олег Проскуряков повідомив, що відомство планує розробити та реалізувати низку програм з утилізації батарейок.

Як не дивно, але саме в Україні знаходиться один з трьох заводів з переробки відпрацьованих батарейок на всю Європу. Йдеться про львівський ДП "Аргентум", що розпочав свою роботу ще минулого року. Однак, якщо в європейських країнах утилізують від 40 до 85% батарейок, то український завод простює через відсутність сировини.

Задля початку повноцінного вирішення проблеми необхідно лише провести роз’яснювальну кампанію серед населення, і навчитись збирати батарейки, тобто обладнати мережу точок збору та організувати підвіз батарейок до заводу. Подібні програми, напевно, й мав на увазі Олег Проскуряков.

А поки що утилізація батарейок в Україні проводиться лише в рамках громадських ініціатив. Однак відомо, що за задумом Міністра екології, з нового навчального року в пілотних школах України буде запроваджено урок екології.

Окрім львівського заводу, де переробляють батарейки, минулого року в Україні також запустився завод з утилізації відпрацьованих акумуляторів - в травні 2012-го року розпочав накопичувати необхідну сировину комплекс з безвідходної переробки використаних акумуляторів у Дніпропетровську. Подібний завод - єдиний на всю Україну та СНД.

Отож всі можливості для налагодження переробки батарейок та акумуляторів в Україні присутні. Більше того, зважаючи на обмежену кількість подібних підприємств, доцільно залучати додаткові обсяги сировини з-за кордону. Головне - бажання та воля чиновників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: