Київ залишили без «досяжних» магазинів

Читать на русском

За останні два роки  в Києві було споруджено тільки 13 магазинів «крокової» досяжності зі 79-ти обіцяних Русланом Крамаренком. І лише чотири з них працюють.

Ініціатива київських очільників з розміщення  магазинів «крокової» досяжності в стлиці проводиться повільним темпами. Так, заступник голови КМДА Руслан Крамаренко в 2011-му році обіцяв, що в Києві буде відкрито 79 магазинів "крокової" досяжності. Його колега Анатолій Голубченко в недавньому інтерв’ю «РБК-Україна» взагалі повідомив, що мережа «досяжних» магазинів має налічувати 1-2 тис. точок.

Однак згідно з офіційною відповіддю КМДА, за останні два роки було встановлено лише 13 павільйонів, і тільки в чотирьох тимчасових спорудах здійснюється торгівельна діяльність. Інші магазини господарську діяльність не здійснюють, оскільки їх не підключено до комунікацій.

Більше того, в 2011-му році, за ініціативи голови КМДА Олександра Попова, таких магазинів в Києві було відкрито близько 10-ти. Деякі з них одраз ж закрилися, оскільки були встановлені в незручних для місцевих жителів місцях.

Міські очільники підкреслюють, що подібні магазини мали б вирішити проблему досяжності продуктових точок в густонаселених районах Києва, сприяти розвитку агровиробників, які постачають продукцію до магазинів, а також реалізовувати продукцію за нижчою ціною, ніж в звичайних магазинах. Планується, що в таких магазинах будуть продаватися соціальні сорти хліба та товари першої необхідності.

Однак головним розчаруванням киян стало те, що ціни в існуючих магазинах «крокової» досяжності нічим не відрізняються від цін в магазинах «багатокрокової досяжності». Говорити про те, що подібні магазини замінять собою кіоски, також завчасно - «кроковим магазинам» з їх обмеженим набором продуктів та невдалим територіальним розміщенням ще дуже далеко до мерчендайзингового генія київських МАФів.

Виходячи з показників останніх двох років, можна констатувати, що міська влада, свідомо чи ні, ігнорує виконання проекту з облаштування магазинів "крокової" доступності в Києві. Доцільність розміщення подібних магазинів також залишається спірною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: