Кіно і українці

Читать на русском

Голова Держагентства з питань кіно Катерина Копилова обіцяє, що протягом року в Україні відзнімуть більше 10 повнометражних, 27 анімаційних та 39 документальних фільмів.

Можливо, ми не помітили, але згідно з останнім вітальним словом Президента Віктора Януковича працівникам кіно, «спільними зусиллями держави, творчої інтелігенції, інвесторів і меценатів національний кінематограф торує дорогу реформування та відновлення конкурентоспроможності галузі».

Зазначимо, що колишній Міністр культури Михайло Кулиняк ще позаминулого року в чотири рази збільшив фінансування вітчизняного кіновиробництва. Для порівняння, в 2010-му році фінансування кінематографу становило лише 24,1 млн. грн. Щоправда, протягом останніх двох років ми так і не помітили бурхливого розвитку кіно в Україні.

Головною проблемою занепаду кіноіндустрії в Україні чиновники називають відсутність широкої мережі кінотеатрів. Проте на державному рівні питання гостро ніколи не ставилося. Тим часом кінотеатри продають в приватну власність на поталу інвесторам, або ж реконструюють під інші об’єкти.

Згадаємо ще одну ініціативу Катерини Копилової, озвучену нею на шпальтах «Комерсант Україна». Згідно зі словами голови ДержКіно, у відомстві планують для популяризації вітчизняних фільмів ввести національний збір. Спеціальним збором будуть обкладатися чомусь саме американські фільми, що йдуть в національному прокаті, а платити його будуть дистриб'ютори навпіл з кінотеатрами. Подібна ініціатива нагадує нещодавнє «ноу-хау» влади з розвитку українського автомобілебудування - підвищенням мит на ввіз легкових автомобілів з-за кордону чиновники сподіваються реанімувати виробництво автівок в Україні. Не знаємо, чи допоможуть подібні ініціативи відродженню кіновиробництва та автомобілебудування в Україні, але подорожчання цін на квитки до кінотеатрів та на імпортні автомобілі українцям забезпечено.

Тим часом, в українському кінопрокаті й без того різко зменшилась кількість стрічок «заморського» виробництва. Натомість екрани країни заполонило російське кіно. Яким чином завищені збори піднімуть популярність неіснуючих українських фільмів, ми не знаємо, однак прогнозуємо, що російський кінематограф від таких нововведень тільки виграє.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: