Бойко визначить майбутнє Чорнобильської АЕС

Читать на русском

Вчора Віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко пообіцяв розробити держпрограму щодо майбутнього Чорнобильської атомної електростанції.

До речі, колишній Голова Верховної Ради Володимир Литвин свого часу обіцяв ініціювати розробку і прийняття Чорнобильського кодексу, який би врегулював всі спірні і невирішені питання, пов'язані з наслідками аварії на ЧАЕС, соціальним забезпеченням ліквідаторів аварії та постраждалого населення. Щоправда, дана ініціатива поки що залишається лише ініціативою.

Нагадаємо, що на Чорнобильській АЕС наразі ведуться роботи з будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива та об’єкту «Укриття». Сховище для палива новопризначений Міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков обіцяє добудувати вже в поточному році. Зазначимо, що перша черга проекту, за словами політика, вже готова на 95%, друга – на 84%.

А будівництво укриття розпочалося 26 квітня минулого року, коли Президент Віктор Янукович у присутності іноземних послів натиснув символічну кнопку початку будівництва. Будівництвом займається французький консорціум Novarka. Зазначимо, що договір про будівництво укриття було підписано з компанією Novarka ще в 2007-му році за часів головування Нестора Шуфрича в Міністерстві з надзвичайних ситуацій. Присутність іноземних інвесторів на символічному запуску проекту також не випадкова - більше половини коштів у загальному бюджеті проекту будуть надані ООН, ЄБРР, ЄС та окремими країнами.

Попри те, що будувати укриття розпочали лише через п’ять років після підписання відповідних угод, проект планують завершити в обіцяні терміни. Зокрема, Микола Азаров запевнив, що будівництво нового укриття на Чорнобильській АЕС завершитися вчасно, до 2015-го року. Однак пізніше він вказав більш стислі терміни - до 2014-го року.

Нагадаємо, що колишній Міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога ще в 2011-му році обіцяв зняти з експлуатації Чорнобильську АЕС. Однак на час відставки Віктора Балоги (20 листопада 2012 року) Чорнобильська АЕС так і не була знята з експлуатації. Більше того, зняття станції з експлуатації включено до Плану діяльності Державної інспекції ядерного регулювання України на 2013-й рік, а також на 2014-2015-ті роки. Затримка цього процесу викликана необхідністю будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива.

Від себе порадимо не ризикувати здоров’ям та не практикувати екскурсій до небезпечної зони, принаймні, до завершення будівництва укриття.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: