Мусій закликає лікарів залишати поліклініки заради приватної практики

Читать на русском

Міністр охорони здоров'я Олег Мусій спонукає лікарів до самостійної комерційної діяльності.

Зокрема, в планах міністра, створити всі умови, аби сімейні лікарі працювали як приватні підприємці, передає кореспондент «Слова і Діла».

Олег Мусій заявив, що виключно позитивно ставиться до комерціалізації діяльності українських сімейних лікарів. «Загальна практика чи так званий сімейний лікар є основою системи охорони здоров'я. Так от наша держава повинна і зобов'язана зробити такі механізми, щоб сімейний лікар був приватно практикуючим лікарем як суб'єкт підприємницької діяльності», - підкреслив міністр.

На його думку, такий механізм уже давно й успішно функціонує в багатьох країнах Євросоюзу, де від 60 до 90% сімейних лікарів мають статус вільної професії і працюють як приватні підприємці.

За словами Мусія, поки українські лікарі здебільшого побоюються долучатися до цієї європейської тенденції через недосконале податкове законодавство та брак інформації. Між тим, практика показує, що заробітки лікарів які працюють самі на себе, у рази вищі: «Лікар, який працює в поліклініці отримує в півтора рази меншу заробітну плату, ніж той лікар, який є СПД», - заявив міністр. І додав, що приватники не мають необхідності «годувати» увесь чиновницький апарат, який працює в комунальних закладах охорони здоров'я.

Нагадаємо, 6 травня Олег Мусій пообіцяв найближчим часом представити нову концепцію системи охорони здоров'я. Трохи згодом міністр заявив, що збирається осучаснити українську медичну галузь відповідно до європейських стандартів.

Усього в системі «Слово і Діло» зареєстрована 21 обіцянка Олега Мусія, з яких він наразі не виконав жодної.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: