Благодійність від українських чиновників

Читать на русском

Попри стару обіцянку, Президент не віддав всі свої прибутки за творчість на благодійність.

Нещодавно багатьох українців вразив той факт, що Президент Віктор Янукович другий рік поспіль отримує більше 15-ти млн. грн. в якості авторської винагороди за публікацію своїх праць. Однак не всі пам’ятають, що після оприлюднення минулої декларації доходів за 2011-й рік Віктор Янукович обіцяв ще й віддати всі кошти від продажу своїх книг на благодійність. Згідно з оприлюдненою 1 квітня декларацією про доходи за минулий (2012) рік, Президент України отримав 15,551 млн. грн. в якості авторської винагороди. Однак на благодійність було витрачено лише 7,433 млн. грн., тобто менше половини від суми винагороди за творчість Президента.

А ось народний депутат та колишній Міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко схожу обіцянку виконав. Так в квітні минулого року він пообіцяв, що його зарплата буде повністю перераховуватися в Благодійний Фонд. Обіцянку було виконано. Судячи з відповіді на наш інформаційний запит та ксерокопії платіжних доручень Міністра за квітень - серпень 2012 року, всю свою заробітну плату Петро Порошенко перераховував власному благодійному фонду. До речі, середня заробітна плата Міністра складала близько 12 тис. грн.

Дещо в менших обсягах допомогли благодійності й регіональні чиновники. Так Голова Парламенту АР Крим Володимир Константинов перераховував (можливо, й досі перераховує) свою спікерську зарплату Кримській республіканській дитячій клінічній лікарні. А голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, як і обіцяв, перерахував один місячний посадовий оклад у розмірі 5644 грн. на харчування пацієнтів обласного СНІД-центру. Його донецький колега Андрій Шишацький пообіцяв перевести свій особистий місячний заробіток на добродійний фонд зі збору коштів для придбання медичного обладнання для відділення дитячої онкогематології Інституту ім. Гусака. Як повідомили в Донецькій ОДА, 19 грудня 2012 року він, справді, особисто перерахував 9 350 грн. на рахунок благодійної організації "Фонд "Патріот Донбасу".

Як бачимо, заробітні оклади наших чиновників дуже скромні. Однак, попри таку сумну статистку, вони віддають людям все, що можуть.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: