Черкащина готується до дня народження Шевченка

Читать на русском

До 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в Україні створять, реконструюють та відновлять чотири музеї, два парка, дві церкви, два пам’ятники та один виш. Найбільше готується Черкащина.

В Івано-Франківській області, за підтримки голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, влаштують конкурс для районів та міст на найкращу підготовку до святкування 200-річчя народження Тараса Шевченка. В самому Івано-Франківську обіцяють відкрити музей Кобзаря. А мер Дніпропетровська Іван Куличенко обіцяє до Дня Народження Шевченка завершити реконструкцію  пам’ятника поету.

Однак найбільше до славетної дати готується рідна Тарасу Шевченку Черкащина. За ініціативи голови Черкаської облдержадміністрації Сергія Тулуба в Каневі створять Шевченківський культурний центрзавершать реконструкцію верхнього і нижнього парку біля могили поета та завершать реконструкцію Успенського собору.

Далі більше – до 200-річчя з дня народження поета в місті також побудують Тарасову церкву, відродять парковий комплекс, описаний в творчості Шевченка та навіть відкриють гуманітарний вуз. До 200-ї річниці також приурочать завершення реконструкції музею декоративно-прикладного мистецтва. Крім того, на Черкащині буде реконструйовано колишню садибу пана Енгельгардта, створено новий музей в Мошнах та встановлено пам’ятник Шевченку в селі Вільшана.

Такі масштабні ініціативи потребують масштабного фінансування. Міністр культури Леонід Новохатько запевнив, що запропонує зміни до Держбюджету-2013 задля забезпечення повноцінного фінансування проектів з підготовки до святкування річниці Шевченка. Більше того, Міністр має намір реалізувати проект з реконструкції та будівництва нових трас до пам'яток культури. В першу чергу, звичайно ж, до Тараса.

І це лише початок... Адже до святкування 200-річчя з дня народження Шевченка ще цілий рік, тому нових обіцянок з кожним днем ставатиме все більше.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: