Як голосують комуністи

Читать на русском

Обіцянки на кшталт «ми проголосуємо» або «ми не проголосуємо» є одними з найпопулярніших серед комуністів.

Вчора лідер Комуністичної партії Петро Симоненко заявив, що комуністи не голосуватимуть за жоден проект закону з порядку денного другої сесії Верховної Ради, поки не буде скасовано пенсійну реформу. За день до цього він же заявляв про те, що Компартія обов’язково підтримає рішення про проведення виборів міського голови Києва 2 червня, «щоб не було чергових фальсифікацій і порушень закону під  час виборів». Зважаючи на те, що питання київських виборів було включено до порядку денного парламенту, то одна з двох взаємовиключних обіцянок, ймовірно, не буде виконана.

Відзначимо, що подібними заявами вони змушують нервувати інші політичні сили, адже доля голосування в парламенті без більшості досить часто вирішується саме комуністами. Зокрема, наприкінці минулого року комуніст Спірідон Кілінкаров заявив, що Компартія не буде голосувати за будь-яку кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра, висунуту Партією регіонів. Однак тоді фракція КПУ у повному складі, включно зі Спірідоном Кілінкаровим, проголосувала за призначення Прем'єр-міністром Миколи Азарова.

Серед виконаних «голосувальних» обіцянок комуністів можна відзначити відмову від голосування за проект Держбюджету-2013, внесений на розгляд урядом Миколи Яновича. Фракція КПУ справді проголосувала проти ухвалення проекту бюджету на 2013-й рік, однак це не вплинуло на загальний результат голосування, внаслідок якого рішення все ж було прийнято. Ще одним рішенням, яке комуністи обіцяли підтримати і підтримали, була внесена після довготривалих владно-опозиційних перемовин постанова про персональне голосування в парламенті.

Важкість політичного вибору комуністів можна зрозуміти: партія бореться, як з опозиційними силами («Батьківщина», «УДАР», «Свобода»), так і з провладною Партією регіонів. Комуністи заявляють, що не йдуть на жодні поступки, протистоять політиці урядуполеміці опозиції та не входять в жодні політичні коаліції!

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: