"Казки" Каськіва

Читать на русском

За підсумками минулого року претензії до діяльності Владислава Каськіва на посаді голови Держінвестпроекту можна висувати не лише з приводу будівництва LNG-терміналу - майже нічого не реалізується в рамках Нацпроекту "Якісна вода" та затягується будівництво обіцяних кожному регіону перинатальних центрів.

НЕпитна вода

Владислав Каськів минулого року обіцяв, що до кінця 2012-го року відкриється мережа з продажу чистої води у Луганську, Маріуполі та Одесі. Відповідно до плану реалізації Нацпроекту "Якісна вода", у цих містах мали облаштувати 300 точок реалізації питної води за низькою вартістю. Однак, згідно з офіційною відповіддю Держінвестпроекту, в 2012-му році була встановлена лише одна точка продажу очищеної води - в Одесі. В Луганську та Маріуполі подібні точки продажу не встановлювались. Крім того, в Держінвестпроекті повідомили, що наразі ще доопрацьовуються технічні питання функціонування водоматів.

Зазначимо, що "Якісна вода" Владиславу Каськіву «не піддається» вже другий рік поспіль.  Ще в 2010-му році він обіцяв протягом року «дати чисту воду в багатьох містах України». Однак в 2011-му році жодних зрушень в цьому напрямку не було здійснено.

Перинатальні центри

Перинатальні центри, які будуються в рамках Нацпроекту «Нове життя» - нова якість охорони материнства та дитинства», будуватися будуть ще довго.

Минулого року справді було відкрито вісім нових центрів в різних регіонах країни, однак Владислав Каськів обіцяв їх відкрити ще в 2011-му році. Жоден з тих дев’яти перинатальних центрів, що голова Держінвестпроекту обіцяв відкрити в 2012-му році (у Вінницькій, Волинській, Івано-Франківській, Закарпатській, Київській, Львівській, Хмельницькій, Чернівецькій областях та м. Севастополь) не будувався. До того ж, більшість центрів відкривались із запізненнями.

 Держінвест без інвестицій

Владислав Володимирович стабільно не виконує своїх обіцянок і стосовно залучення приватних інвестицій в реалізацію національних проектів. Хоча в інтерв'ю інформагентству «Укрінформ» він підкреслював, що "жоден національний проект не має фінансуватися з держбюджету".

Тим не менше, очільник Держінвестпроекту вже другий рік поспіль не може наблизитися до запланованих обсягів зовнішнього інвестування нацпроектів. Так в 2011-му році він обіцяв залучити 7,5 млрд. дол. інвестицій в державу, однак згідно даних Держкомстату цей показник не перевищив 4,6 млрд. А в 2012-му році очікувалось залучити 10 млрд. дол. інвестицій, які в результаті вилились лише в 2,5 млрд. дол.

До того ж, минулого року за ініціативи Владислава Каськіва планувалося створити спеціальний Фонд розвитку проектів. Однак у відповідь на наш інформаційний запит в Держінвестпроекті повідомили, що створення Фонду заплановано на другий квартал 2013-го року за умови, що будуть знайдені  відповідні видатки в держбюджеті.

Таким чином, нацпроекти голові Держінвестпроекту даються важко. Окрім затяжних проектів «Якісна вода» та «Нове життя» «на балансі»  Держінвестпроекту знаходиться будівництво славнозвісних «Повітряного експресу» та LNG-терміналу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: