Як зекономити на дітях?

Читать на русском

Куди тільки не обіцяють розпихнути маленьких дошкільнят українські політики, аби скоротити черги до неіснуючих дитсадків. Винахідливість деяких чиновників в даному питанні вражає.

Зокрема, серед зареєстрованих в системі «Слово і діло» «дитсадкових» обіцянок зустрічаються такі варіанти вирішення питання нестачі дитячих садочків: голова Хмельницької облдержадміністрації Василь Ядуха вирішив відправити дошкільнят села Гуменці Кам'янець-Подільського району в контору колгоспу, колишній міський голова Ялти Олексій Боярчук обіцяв відкрити  дитсадок у реконструйованому приміщенні шкірвендиспансеру, а колишній голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк обіцяв реконструювати під дошкільний заклад будівлю плавального басейну. Одіозний нардеп Андрій Табалов в своїй передвиборчій програмі взагалі обіцяє домогтися збільшення кількості місць в дитячих садочках за рахунок добудови мансардних поверхів, тобто за рахунок прибудованих горищ.

Після таких заяв обіцянки народного депутата Володимира Медяника про переобладнання під дитячий садочок будівлі Новоаннівської сільської ради та голови Севастопольської МДА Володимира Яцуби про розміщення дитсадка в незатребуваному, за словами міських очільників, інтернаті здаються не настільки дивними.

Додаткові групи та дитсадки при школах

Задля вирішення питання черг до дитсадків чиновники вдаються до популярного методу – збільшують кількість груп в існуючих дитсадках. Показники ущільнення в деяких регіонах просто вражають. Зокрема, в Донецькій області минулого року додатково відкрили 114 груп у функціонуючих дитячих садках, в Києві в 2011-му додатково відкрито 88 груп, а в Дніпропетровській області того ж року - 107. Така практика поширена і в інших регіонах України.

Інший приклад вирішення проблеми черг – створення груп дошкільної освіти при загальноосвітніх школах. Зокрема, групу для дошкільнят при школах відкрили в селі Волошки та селищі Шацьк, що на Волині, хоча обіцяли повноцінні дитячі садки.

Відновити старі

Найпопулярнішим методом вирішення проблем черг до дитсадків залишається відновлення мережі непрацюючих дошкільних закладів. Однак реальні темпи відновлення старих дитсадків не відповідають обіцяним. Так голова Харківської ОДА Михайло Добкін минулого року обіцяв відновити роботу мінімум 27 садків, хоча відкрито лише 11; голова Луганської ОДА Володимир Пристюк обіцяв 34 відновлених садочки, але відкрили лише 21.

Нові дитсадки будувати не поспішають

Нові дитсадки українські високопосадовці будувати не поспішають. Більшість минулорічних обіцянок про зведення нових дитсадків не були виконані. Зокрема, в 2012-му році голова КМДА Олександр Попов обіцяв киянам побудувати дитсадки в кожному районі міста, голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук обіцяв області 5-6 нових дитсадків, а мер Одеси Олексій Костусєв планував побудувати два дитсадки.

Підкреслимо, що жодна з даних обіцянок не була виконана: відновлювали старі непрацюючі дитсадки, однак нових не збудували.

Підсумовуючи сказане, повторимось, що економія на дітях – це економія на майбутньому держави… Ми нічого не маємо проти, коли дитсадки облаштовують в нормальних приміщеннях. Однак пропозиції щодо розпихування дітей по горищам, шкірвендиспансерам та басейнам звучать, як мінімум, дивно. Відкриття величезної кількості нових груп в існуючих дитсадках також викликає побоювання, адже є технічні та виховні вимоги до кількості дітей в групах та приміщеннях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: