Вкладникам Ощадбанку

Читать на русском

Нинішня влада  не оминає нагоди розкритикувати своїх попередників. Зокрема, це стосувалося й проблеми виплати заощаджень колишніх вкладників Ощадбанку СРСР, які Юлія Тимошенко обіцяла повернути ще до 2010-го року.

Минулого року й нинішні державні керманичі взяли на себе зобов’язання виплатити обіцяні компенсації. Так Прем’єр-міністр Микола Азаров під час засідання Кабміну 14 березня 2012 року обіцяв, що до кінця року всі вкладники Ощадбанку СРСР отримають свої гроші. Таку ж обіцянку тоді давав і Президент Віктор Янукович: до кінця минулого року всі вкладники Ощадбанку мали отримати обіцяну компенсацію у 1000 грн.

Однак вже через два місяці, 3 травня 2012 року, Віктор Янукович доручив Прем'єр-міністру подумати про продовження практики повернення знецінених вкладів Ощадбанку населенню в 2013-му, 2014-му та 2015-му роках.

Народний депутат від Партії регіонів Олександр Стоян та колишній Віце-прем’єр-міністр-Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко обіцяли, що компенсацію в 2012-му році отримають щонайменше 6 млн. осіб. Однак навіть ці обіцянки не були виконані, адже компенсації отримали лише 5,3 млн. вкладників.

В поточному році Сергій Тігіпко обіцяв виплати компенсації 12-ти мільйонам вкладників, однак він більше не очолює Міністерство соцполітики, а тому питання виплат компенсацій вже не належить до сфери його компетенції. Нинішній Міністр соціальної політики Наталія Королевська стосовно виплат за вкладами Ощадбанку СРСР поки що обіцянок не давала. Однак голова уряду Микола Азаров та перший заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова впевнені, що й у цьому році виплати компенсацій продовжаться. А Міністр фінансів Юрій Колобов пообіцяв, що у 2013 році на виплату коштів вкладникам Ощадбанку СРСР буде виділено 8 млрд. грн. (шляхом здійснення нескладних підрахунків зрозуміло, що за такого бюджету компенсацію отримають максимум 8 млн. осіб). Регіонал Михайло Чечетов пообіцяв виплатити кожному вкладнику 5 тис. грн., однак вже протягом п’яти років.

Ми будемо слідкувати за виконанням зазначених обіцянок. Сподіваємося, що колишні радянські багатії отримають в цьому році хоча б обіцяну тисячу гривень. А як не в цьому, то в наступному, адже чим ближче вибори, тим реальнішими стають обіцянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: