Між рядками президентських обіцянок

Читать на русском

Президент Віктор Янукович любов’ю до публічності та гласності не відрізнявся ніколи, його появи на публіці досить нечисленні. Тому нещодавній телемарафон «Діалог з країною» став справжньою сенсацією. Уважно прослухавши риторику Президента, можна зробити деякі висновки стосовно розвитку країни на найближчі роки.

Економіка

З доповіді Віктора Януковича стало зрозуміло, що ставка економічного росту країни буде зроблена на збільшенні експорту та пошуку нових ринків збуту, оскільки внутрішній ринок не здатний забезпечити відповідних темпів розвитку.  Віктор Федорович підкреслив, що високопосадовцям доводиться вести складні перемовини, аби знайти нові ринки для української продукції.

Газ

Думка Віктора Януковича стосовно подальшого газового майбутнього України підтверджує наміри влади про створення газотранспортного консорціуму для модернізації української газотранспортної системи. Однак при згадуванні Європейського енергетичного співтовариства Віктор Янукович висловився критично: він підкреслив, що європейське співтовариство ніяк не відреагувало на завищення цін на газ для України російським «Газпромом». В той же час він висловив надію стосовно позитивного ходу двосторонніх перемовин з Росією.

Віктор Федорович підтвердив також курс на диверсифікації постачальників газу для України, однак ставку зробив власне виробництво газу. Так в Україні будуватимуться заводи зі створення синтетичного газу та термінал для переробки скрапленого газу. Стосовно поставок туркменського газу Віктор Янукович висловився скептично (зазначимо, що раніше Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький обіцяв імпортувати в поточному році мінімум 10 млрд. куб. м газу з Туркменістану). Стосовно закупівлі блакитного палива у європейських компаній Президент повторив інформацію про 5 млрд. куб м, які Україна імпортуватиме у німецької компанії RWE. Інших перспектив про пошуки додаткових джерел поставок газу Президент не висловлював.

Спорт

В заявах Віктора Януковича прозвучала думка, що спортивну інфраструктуру варто поліпшувати шляхом проведення спортивних змагань міжнародного рівня. Зокрема, Віктор Янукович підкреслив, що всі шість арен під проведення в Україні Євробаскету-2015 буде побудовано українськими інвесторами на умовах державно-приватного партнерства. Отож, в цій справі державі не потрібні іноземні інвестиції (зауважимо, що раніше Президент пообіцяв підняти позицію України в рейтингу країн за сприятливістю ведення бізнесу).

Підтвердженням бажання влади проводити масштабні спортивні змагання стали обіцянки Віктора Федоровича про подачу заявок на проведення в Україні Євро-2020 та Олімпіади-2022.

Тимошенко-Луценко

Під час телеефіру Президент висловився й стосовно судових справ проти Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, зазначивши, що їхні справи мають вирішуватися виключно в існуючому правовому полі. Він підтвердив, що намагається не втручатися в хід слідства, однак щодо справи Юрія Луценка висловився дещо оптимістичніше. Його справа може змінитися шляхом касаційного позову. Щодо слідства над Юлією Володимирівною Президент такого оптимізму не висловив.

І наостанок, Віктор Федорович був жвавим при обговоренні перспектив вугільної галузі, продовження будівництва перинатальних центрів, реформи галузі охорони здоров’я та створення розгалуженої системи дитячих садків, однак менш оптимістично висловився щодо перспектив вирішення проблеми неякісних доріг, розбудови сільської інфраструктури та підвищення рівня соціальних виплат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: