Вибіркова виборча система

Читать на русском

Історія незалежної України не довга, однак за останні два десятиріччя у нас встигли перепробувати всі основні типи виборчих систем. Нинішнє блокування парламенту спричинило нову хвилю заяв політиків щодо необхідності перевиборів та зміни виборчого законодавства річної давності.

Як відомо, сьогодні Партія регіонів активно відстоює позицію щодо необхідності введення мажоритарної виборчої системи. Це рішення не випадкове, адже рівень підтримки партії серед населення останніми роками відчутно знизився, тому вони мають більше шансів отримати перевагу в кількості мандатів при мажоритарній виборчій системі. Опозиція, в свою чергу, прагне ввести повністю пропорційну виборчу систему, адже на фоні зниження довіри до влади опозиціонери мають хороші перспективи перемогти партійним списком.

Ситуативний підхід до виборчого законодавства в Україні демонструють стабільно всі роки незалежності, адже в Україні вже були застосовані всі варіації основних типів виборчих систем.

Однак відзначимо, що опозиція пропонує запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими партійними списками, а такої в Україні ще не було. Багато політологів вважають такий підхід одним із найоптимальніших.

Постійну зміну виборчих систем залежно від політичної ситуації можна пояснити відсутністю в Україні стійких традицій парламентаризму, які існують в демократичних країнах. Однак за відсутності традиції можуть бути застосовані й інші підходи. Зокрема, вихід із складної ситуації в Україні пропонують в Європейському Союзі: однією з рекомендацій щодо вступу України до ЄС є створення виборчого кодексу, який регулюватиме широке коло виборчих питань та важко піддаватиметься змінам. Таким чином, є надія вирішити проблему з мінливістю виборчої системи України не «традиційним», а законодавчим шляхом.

Зазначимо, що прийняти виборчий кодекс перед останніми парламентськими виборами обіцяли в Партії регіонів, однак обіцянку не було виконано. Згодом надати свої законодавчі ініціативи для введення виборчого кодексу пообіцяли народні депутати від опозиції Андрій Пишний та Ростислав Павленко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: