Хто вгадає ВВП?

Читать на русском

Наприкінці минулого та на початку поточного року ряд українських високопосадовців дали обіцянки стосовно росту ВВП в країні, однак цифри даних прогнозів варіюються не менше, ніж коло осіб, що їх оголосили. Так народний депутат, член фракції Партії регіонів Владислав Лук’янов нещодавно повідомив, що він очікує зростання ВВП в 2013-му році на рівні 4%. Міністр економічного розвитку та торгівлі Ігор Прасолов виявися менш оптимістичним в прогнозах, тому повідомив, що показник росту ВВП в поточному році сягне 3%. А Президент Віктор Янукович вирішив бути поміркованим, тому врахував позиції обох політиків, і пообіцяв, що за підсумками року темпи зростання валового внутрішнього продукту зростуть на 3,4%.

Однак безсумнівним лідером за кількістю та різноманіттям даних ВВП-обіцянок є Прем’єр-міністр Микола Азаров. Прогнози Миколи Яновича в цьому питанні змінюються частіше, ніж погода. Так 23 листопада 2012 року на офіційному порталі Кабінету Міністрів він повідомив, що в 2013-му році ВВП України зросте приблизно на 3%. І додав, що при оптимістичному розгортанні подій показник буде більшим, а «якщо ж кон’юнктура на світових ринках не зміниться, то зростання ВВП буде трохи меншим, можливо, 2,4-2,5%». Вже через місяць, 3 січня 2013 року, Прем’єр-міністр назвав інший прогнозований показник для ВВП – 3,5%.

Додамо, що в передвиборчій програмі Партії регіонів міститься пункт, згідно з яким партія зобов’язується забезпечувати зростання валового внутрішнього продукту кожен рік не менше, ніж на 5%. Схожу обіцянку дав і народний депутат, член фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

З першого погляду на ВВП-обіцянки зрозуміло, що темпи зростання валового продукту в поточному році спадуть. Адже в 2011-му році Микола Азаров обіцяв, що за підсумками року валовий продукт в країні зросте на 4%, а в результаті цей показник склав 5,2%. В 2012-му році темпи росту ВВП становили вже 6,3%, хоча Микола Азаров ставив перед Урядом забезпечити приріст ВВП лише на 5%.

Як бачимо, прогнози на поточний рік значно стриманіші. Більше того, Міжнародний валютний фонд оцінив можливості української економіки щодо зростання ВВП в 2013-му році на рівні лише 0-1%.

Тому бажаємо всім співвітчизникам, щоб реальний ріст ВВП в країні перевершив навіть найсміливіші сподівання політиків. А якщо не перевершив, то хоча б їм відповідав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: