Москаль розповів, хто віддав наказ розігнати майданівців 1 грудня

Читать на русском

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради під головуванням народного депутата Геннадія Москаля встановила, що наказ про силовий розгін протестної акції біля будівлі Адміністрації Президента 1 грудня 2013 року був відданий екс-міністром МВС України Віталієм Захарченко.

«У діях колишнього міністра МВС Захарченка, його заступника Ратушняка, начальника головного управління МВС у Києві Коряка, його заступника з громадської безпеки Фетчука, начальника управління громадської безпеки київської міліції Мариненко, а також командирів спецпідрозділів «Беркут», міститься грубе порушення цілого ряду міжнародних актів, які Україна зобов'язувалася неухильно дотримуватися», - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті Москаля, пише «Слово і Діло».

За його словами, Захарченко віддав відповідний наказ своєму заступнику з громадської безпеки Віктору Ратушняку. Крім того, за даними Москаля, під час цих подій співробітники міліції вчинили низку злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України.

Як повідомив нардеп, ТСК встановила, що 1 грудня 2013 року співробітники міліції розгромили Союз письменників України неподалік Адміністрації Президента по вулиці Банковій. «Вони жорстоко побили письменників і мітингувальників, які намагалися сховатися в будівлі від переслідування правоохоронців, а також знімальну групу грузинського телебачення», - повідомив він.

Водночас Москаль заявив, що ТСК закінчила перевірку щодо правомірності дій співробітників МВС під час подій 1 грудня 2013 року біля Адміністрації Президента, направляє матеріали в Генпрокуратуру і просить на їх підставі притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій відбулися зіткнення між активістами і «Беркутом», викликані провокаторами, під час яких силовики застосували шумові гранати, сльозогінний газ і кийки.

«Слово і Діло» зареєструвало всього 5 обіцянок Геннадія Москаля, серед яких тільки одна має статус «виконано». Серед решти заяв політика - обіцянка боротися проти ухвалення закону про вільний продаж травматичної зброї. Також нардеп обіцяв докласти зусиль для розформування «Беркута», і своє слово дотримав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: