Торгівельні перспективи України

Читать на русском

З огляду на торгівельні обіцянки української влади найближчим часом пожвавиться зовнішня  торгівля та розширяться обсяги експорту до тих нечисельних країн, куди встигли навідатися наші можновладці.

Зазначимо, що за підсумками 2012-го року імпорт до України перевищив відповідний показник експорту на 13 млрд. дол. Цього ж року, за словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, вартість експортованої з України продукції перевищить імпорт, тобто зовнішньоторгівельний баланс вперше за з 2004-го року стане позитивним.

Географія торгівлі

Президент Віктор Янукович побував з офіційним візитом в Республіці Індія та пообіцяв збільшити обсяги торгівлі між нашими країнами вдвічі, до 6 млрд. дол. Також за результатами недавньої поїздки до Литви Президент прийняв рішення всіляко сприяти збільшенню товарообігу між нашими країнами до 1,5 млрд. дол. (на півмільярда більше, ніж в 2012-му році). Ще з однією країною Європи, Норвегією, обіцяє наростити товарообіг Прем’єр-міністр Микола Азаров. Так, за словами очільника уряду, впродовж 2-3 років обсяг товарообігу між нашими країнами має збільшитися в 10 разів (до 4 млрд. дол.).

Найбільше торгівельних обіцянок традиційно звучить в розмовах про Китай. Так збільшити обсяги торгівлі з КНР пообіцяли Президент, Прем’єр-міністр та Міністр закордонних справ. Однак, якщо Віктор Янукович та Микола Азаров обмежилися скромними 10-ти млрд. дол. (в 2012-му році – 8,8 млрд.), то Леонід Кожара вважає, що нашим країнам під силу вже за підсумками поточного року зторгуватись аж на 20 млрд.

Зазначимо, що більш вражаючі обіцянки стосовно товарообігу стосувалися лише торгівлі з Російською Федерацією. Так Президент пообіцяв, що за підсумками 2011-го року товарообіг з РФ перевищить 50 млрд. дол. З огляду на ціни та обсяги закупівлі одного лише російського газу зрозуміло, чому обіцянка була виконана. А збільшення товарообігу з Туреччиною владі не вдалося, хоча Микола Азаров обіцяв підвищити його до 10 млрд. дол. (результат -  4,5 млрд.).

Вільна/невільна торгівля

Задля покращення торгівельних показників посадовці прагнуть утворити зони вільної торгівлі з різними регіонами. Зокрема, Прем’єр-міністр запевнив, що зовсім скоро буде підписано відповідну угоду з В’єтнамом. Загалом Азія та Африка розглядаються нашими політиками як найбільш перспективні регіони для розширення ринків збуту.

Однак вигода від підписання угоди про ЗВТ з країнами СНД, зокрема, сумнівна, адже в торгівлі з сусідами наш експорт значно поступається імпорту та погіршує зовнішньоторгівельний баланс. В той же час роками не вдається укласти відповідний договір з Європейський Союзом, це ж стосується й Туреччини.

На експорт

Збільшити обсяги зовнішньої торгівлі в 2013-му році українські високопосадовці планують, в першу чергу, за рахунок нарощення експорту сільськогосподарської продукції до 22 млрд. дол. (21 млн. т зернових, 12 млн. т кукурудзи, 450 тис. т цукру тощо).

Прем’єр-міністр Микола Азаров оптимістично дивиться на розвиток вітчизняної ІТ-галузі, тому вважає, що до 2015-го року експорт програмного забезпечення з України сягне 8 млрд. дол., а Віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко обіцяє розпочати експорт українського енергетичного вугілля.

Отож, в ході міжнародних візитів політики не тільки тішать один одного приємною бесідою, але й укладають доленосні для країни рішення. Обмеженість міжнародних візитів українських високопосадовців, окрім погіршення іміджу держави, несе за собою й конкретні економічні наслідки. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: