Житомирські води

Читать на русском

Судячи з аналізу виконання обіцянок житомирськими очільниками, гарної води житомирянам не бачити ще довго.

Місто Житомир вже роками потерпає від проблем з неповноцінним водопостачанням: з кожним роком погіршується якість води у місцевому водосховищі «Відсічне», а єдиний водогін не може забезпечити місто безперебійним постачанням води.

Минулого літа голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук обіцяв до жовтня буде проведено новий сучасний водогін від житомирського водосховища до станції другого підйому. Це мало б забезпечити 52% економії води, які досі втрачаються, і здешевлення вартості послуг за користування водою. Варто зазначити, що будівництво другої гілки водогону було одним з пунктів передвиборчої програми Сергія Рижука при балотуванні минулого року до Верховної Ради. Однак у листопаді 2012-го року міський голова Житомира Володимир Дебой повідомив, що спорудження нового водогону - це й досі невирішена глобальна проблема. Згідно попередніх домовленостей на наступний рік, за рахунок держави планується проінвестувати будівництво лінії водопостачання від річки до станції другого підйому на вулиці Черняховського.

Сам Володимир Дебой обіцяв, що восени 2012-го року буде завершено роботи з облаштування централізованого водопостачання та водовідведення на вулиці Северина Наливайка та вулиці Західній, що будується на умовах спільного приватного та муніципального фінансування. Однак відповідні роботи не були закінчені в обіцяні строки, а завершення перенеслось на кінець року.

Єдиною виконаною обіцянкою житомирських керманичів з покращення водопостачання міста минулого року стало введення в експлуатацію устаткування для очищення води гіпохлоритом натрію. Однак нове устаткування з очищення води не вирішує глобального питання перебоїв у її постачанні.

Зазначимо, що голова Житомирської облдержадміністрації на офіційному сайті повідомляв, що до кінця 2012-го року буде вирішено питання фінансування проекту «Питна вода» по очистці водосховища «Відсічне» та додав, що у втілення проекту потрібно вкласти близько 80 млн. грн. Однак в обласному бюджеті на 2013-й рік жодних подібних статей видатків нами не знайдено, як і не знайдено подібних проектів у переліку регіональних програм фінансування з обласного бюджету.

А в міському бюджеті Житомира на 2013-й рік міститься лише одна стаття видатків, що стосується покращення водопостачання в місті, а саме виділення субвенцій на суму в 58 480 грн. для виконання робіт по об’єкту «Модернізація системи централізованого водопостачання та водовідведення. Хлораторна водопровідна станція другого підйому м. Житомира». На цьому прописані видатки з місцевих бюджетів для вирішення нагальної проблеми та реалізації оголошеного проекту  закінчуються. Напевно, житомирські чиновники обіцяють очищення водогону, розраховуючи на повне державне забезпечення.

Нещодавно ми вже аналізували проблеми водопостачання, зокрема в місті Херсон, і дивувалися халатності колишнього міського голови та нинішнього народного депутата Володимира Сальдо в справі забезпечення міста безперервним постачанням води. Як бачимо, Житомир нічим «не поступається».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: