Мусій розповів, в якому випадку можлива реформа в медичній сфері

Читать на русском

Міністр охорони здоров'я України Олег Мусій повідомив, що реформа медичної сфери буде мати сенс тільки тоді, коли люди отримають альтернативу нинішній системі.

«Реформа буде мати сенс тільки тоді, коли люди отримають альтернативу нинішній системі і стануть її партнерами. Тоді потреба в тому чи іншому лікарняному закладі відпаде сама по собі», - сказав Мусій, пише «Слово і Діло» з посиланням на Укрінформ.

За його словами, те, що робилося в медицині досі, реформою назвати важко. Мусій вважає, що реформа «звелася до приведення жалюгідного стану охорони здоров'я до жалюгідного стану бюджету». «Тобто до банального скорочення медичних установ і зменшенню витрат», - уточнив міністр.

На його думку, спочатку треба в кожному місті чи селі налагодити систему сімейного лікаря, побудувати амбулаторії і відповідно їх оснастити, щоб люди знали куди їм йти, і що їм там обов'язково і завжди нададуть допомогу. «А тільки потім скорочувати ті ж ліжко-місця або лікарняні установи», - додав Мусій.

Він також висловив думку, що змінити систему охорони здоров'я без реорганізації та закриття певних установ неможливо.

«Коли жителі села побачать, що можуть отримати половину медичної допомоги у кваліфікованого сімейного лікаря (а в світі ця цифра досягає 80%), то потреба лікарні відпаде сама собою», - упевнений міністр.

Всього системою «Слово і Діло» зареєстровано 12 його обіцянок. Жодної з них він поки не виконав, усі – в процесі виконання. Нещодавно Мусій пообіцяв, що зарплати медпрацівників зменшуватися не будуть, як і фінансування державних медичних програм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: