У Шеремети збираються стримувати ціни на ліки

Читать на русском

Кабінет міністрів розробляє закон, згідно з яким буде встановлено граничну відпускну ціну на лікарські засоби.

Максимальна ціна на лікарські засоби буде визначатися з огляду на ціни аналогічних препаратів у країнах ближнього зарубіжжя. Про це з посиланням на «Укрінформ» повідомляє «Слово і Діло».

Відповідний проект постанови уряд планує ухвалити вже найближчими днями. Про це повідомив начальник профільного відділу Державної інспекції України з контролю за цінами Сергій Стахівський.

Таким чином Кабінет міністрів збирається реагувати на різке підвищення цін на фармацевтичному ринку України.

Чиновник також пояснив механізм моніторингу цін на лікарські засоби: «При розрахунку цін будуть братися до уваги ціни на такі самі препарати в сусідніх країнах: Словаччині, Болгарії, Молдові, Польщі. В разі, якщо потрібні лікзасоби в цих країнах не представлені, будуть враховуватися ціни в Латвії, Угорщині, Сербії. Це називається механізмом референтного ціноутворення».

Він також заявив, що українці зможуть самі контролювати процес ціноутворення в українських аптеках, і якщо факти завищення цін будуть встановлені, Держінінспекція штрафуватиме порушників.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров’я Олег Мусій заявив, що через девальвацію гривні ціни на ліки на українському ринку підскочать щонайменше наполовину.

У системі «Слово і Діло» зареєстровано 17 обіцянок міністра економічного розвитку та торгівлі Павла Шеремети. З них він уже виконав одну – про відкриття європейських ринків для українських товаровиробників. Решта обіцянок посадовця нині в процесі виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: