Коболєв розповів, хто блокує поставки газу зі Словаччини

Читать на русском

Словацька сторона неформально пояснила «Нафтогазу» на переговорах по реверсу, що напрямок прокачування газу через кордон України та Словаччини контролюється російським «Газпромом».

«Після довгих переговорів ми отримали неформальну відповідь, що фактично ділянка газопроводу між українським та словацьким кордоном віртуально контролює «Газпром Експорт», - заявив на брифінгу глава НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв, пише «Слово і Діло» з посиланням на Укрінформ.

За його словами «Газпром Експорт» також вирішує, в якому напрямку качається газ - в Європу чи в Україну.

Глава «Нафтогазу» також констатував, що у зв'язку з наявністю «Газпром Експорту» переговори про реверс між Словаччиною та Україною зайшли в глухий кут. Коболєв пояснив, що така ситуація зумовлена ​​конфіденційністю контрактів між словацькою та російською сторонами.

Зараз, за словами Коболева, словацька сторона пропонує замість проекту з прокачування 30-ти млрд кубометрів газу інший проект, в рамках якого щорічно можна отримувати тільки 3 млрд кубометрів газу.

Як пояснив глава «Нафтогазу», суть словацьких пропозицій - добудувати двосторонню газотранспортну мережу, що пропонується зробити не раніше жовтня. У свою чергу Коболєв підкреслив, що варіант, на якому зараз наполягає українська сторона, запропонували словацькі експерти ще в 2011 році. Крім того, варіант такого реверсу зараз використовується у відносинах з Польщею.

Нагадаємо, 26 грудня 2013 року, екс-міністр енергетики Едуард Ставицький пообіцяв, що найближчим часом розпочнуться реверсні поставки газу зі Словаччини, але станом на січень-лютий 2014 це питання не було вирішене.

У свою чергу, новопризначений міністр енергетики Юрій Продан заявив, що головне завдання уряду - диверсифікація поставок газу і нафти в Україну. Зокрема, Продан обіцяв налагодити реверсивні поставки газу з Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: